Artikel Terkini

Salah guna wang, enggan bayar hutang, pelajar disiasat buat laporan palsu dirompak

Salah guna wang, enggan bayar hutang, pelajar disiasat buat laporan palsu dirompak
Salah guna wang, enggan bayar hutang, pelajar disiasat buat laporan palsu dirompak 1

Salah guna wang, enggan bayar hutang, pelajar disiasat buat laporan palsu dirompak
Ketua Polis Petaling Jaya Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, berkata suspek telah menyalahgunakan wang simpanannya diberi keluarga dan alasan disamun juga digunakan untuk tidak membayar wang dipinjam.

PETALING JAYA: Seorang pelajar kolej swasta disiasat susulan membuat laporan palsu dirompak semata-mata mahu mengaburi salah guna wang simpanan diberi keluarga, selain alasan tidak mahu membayar wang dipinjam daripada rakan.

Ketua Polis Petaling Jaya Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, berkata Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya telah menerima laporan dibuat pelajar lelaki berumur 19 tahun itu dirompak oleh tiga lelaki menyebabkan kerugian berjumlah RM10,300, kira-kira 9.46 malam.

“Siasatan telah dijalankan dan mendapati laporan pengadu tentang kejadian rompak yang dibuat itu didapati adalah palsu dan kejadian yang dilaporkan adalah tidak berlaku.

“Suspek telah menyalahgunakan wang simpanannya yang diberi oleh keluarga dan alasan disamun juga digunakan untuk tidak membayar wang dipinjam daripada rakan suspek,” katanya menurut Kosmo.

Katanya, berhubung laporan dibuat suspek, satu laporan polis telah dibuat oleh pegawai penyiasat terhadap pengadu dan kes disiasat mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan kerana dengan niat menyebabkan penjawat awam menggunakan kuasanya yang sah disisi undang-undang yang mendatangkan bencana.

Fakhrudin berkata, suspek tidak ditahan, namun pihak polis dalam proses melengkapkan siasatan untuk pertuduhan suspek di mahkamah.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak sewenang-wenangnya membuat sebarang laporan palsu dan boleh didakwa di bawah Seksyen 182 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara selama tempoh yang boleh sampai enam bulan atau denda yang boleh hingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali.


Salah guna wang, enggan bayar hutang, pelajar disiasat buat laporan palsu dirompak 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo