Infotainment

Samsung Akan Membina Kilang Pembuatan Cip Bernilai $17 Bilion Di Texas

Samsung Akan Membina Kilang Pembuatan Cip Bernilai  Bilion Di Texas
Samsung Akan Membina Kilang Pembuatan Cip Bernilai $17 Bilion Di Texas 1

Samsung ialah diantara syarikat-syarikat yang kini sedang rancak membangunkan kilang-kilang baru di seluruh dunia untuk membantu mengurangkan masalah bekalan cip yang sedang membelenggu dunia perindustrian dan teknologi.

Di Amerika Syarikat, Samsung nampaknya sudah memilih lokasi mereka untuk membangunkan kilang pembuatan cip mereka, dan ia terletak di Taylor, Texas, selepas diberi pilihan untuk membangunkan kilang mereka di lokasi-lokasi sekitar Arizona dan juga New York.

Antara sebab mengapa Taylor dipilih ialah kemudahan untuk membina kilang tersebut, bantuan kerajaan tempatan yang diberikan dan juga kerana ia lebih dekat dengan kilang pembuatan cip sedia ada mereka di Austin.

Kilang ini, yang akan dibangunkan kelak dan akan mula beroperasi pada separuh kedua 2024 kelak, akan digunakan untuk membangunkan cip-cip SoC Samsung, cip 5G dan juga cip pemprosesan untuk kegunaan kecerdasan buatan.

Samsung mengatakan bahawa dengan kilang ini, mereka akan mencipta 2000 peluang pekerjaan baru, dan sekitar 6500 pekerja pembangunan kilang akan diperlukan untuk mendirikan kilang ini, yang dijangka akan merancakkan industri perkilangan di Taylor di masa akan datang.

Sumber: Reuters

Samsung Akan Membina Kilang Pembuatan Cip Bernilai $17 Bilion Di Texas 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo