Artikel Terkini

Skim takaful sehingga RM440,000 kepada anggota polis, penguat kuasa bersenjata

Skim takaful sehingga RM440,000 kepada anggota polis, penguat kuasa bersenjata
Skim takaful sehingga RM440,000 kepada anggota polis, penguat kuasa bersenjata 1

KUALA LUMPUR – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) memperkenalkan skim takaful myPolisPa dan myPenguatkuasaPa bagi memberi perlindungan khas kepada anggota polis dan penguat kuasa bersenjata.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, kedua-dua skim tersebut menawarkan perlindungan kewangan sehingga RM440,000 dengan bayaran serendah RM8 sebulan.

Kata beliau, inisiatif tersebut dilaksanakan untuk memastikan kebajikan anggota beruniform terjamin memandangkan tidak banyak polisi takaful yang menawarkan perlindungan.

“Cuepacs berharap myPolisPa dan myPenguatkuasaPa mampu memberi perlindungan kewangan memandangkan tugas polis dan penguat kuasa yang sentiasa terdedah kepada bahaya.

“Kedua-dua program takaful ini dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 300,000 anggota polis dan penguat kuasa bersenjata di Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan dan kakitangan pihak berkuasa tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Pelancaran Program Takaful Kemalangan Diri di Hotel Seri Pacific, di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Deputi Komisioner Datuk Yahaya Othman.

Mengulas lanjut, Adnan berkata, antara manfaat yang ditawarkan dalam skim berkenaan adalah perlindungan kemalangan dalam pengangkutan awam, kenderaan persendirian dan pembunuhan.

Selain itu, katanya, perlindungan itu juga diberikan sekiranya anggota terlibat dalam serangan, mogok, rusuhan, panahan petir, pendedahan radiasi, kehilangan termasuk perbelanjaan perubatan akibat kemalangan serta khairat kematian.

“Risiko berlakunya kemalangan dalam kalangan anggota polis dan penguat kuasa bersenjata sangat tinggi. Melalui pengenalan program takaful mampu milik ini, Cuepacs berharap penjawat awam tidak membiarkan diri mereka ‘kosong’ tanpa perlindungan tambahan.

“Walaupun di pihak kerajaan ada memberikan bantuan kewangan, perlindungan tambahan ini sekurang-kurangnya mampu memberi kelegaan kepada ahli keluarga sekiranya terjadi sesuatu perkara yang tidak diingini,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE


Skim takaful sehingga RM440,000 kepada anggota polis, penguat kuasa bersenjata 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo