Artikel Terkini

Taufan Fiona bawa malapetaka di Puerto Rico

Taufan Fiona bawa malapetaka di Puerto Rico
Taufan Fiona bawa malapetaka di Puerto Rico 1

SAN JUAN, PUERTO RICO – Taufan Fiona mengakibatkan bekalan elektrik  di seluruh Puerto Rico terputus kelmarin, sebelum melanda wilayah tersebut dengan membawa hujan lebat serta menyebabkan  kerosakan besar di beberapa kawasan sebelum menghala ke Republik Dominica.

Tanah runtuh, jalan raya terhalang, pokok tumbang, bekalan tenaga terputus dan jambatan runtuh di bandar Utuado merupakan antara bencana  yang disebabkan oleh taufan tersebut, kata Gabenor Puerto Rico, Pedro Pierluisi pada sidang akhbar petang semalam.

Beliau berkata,  wilayah Amerika Syarikat (AS)  yang mempunyai populasi lebih tiga juta orang itu terputus bekalan elektrik menjelang ketibaan Taufan Fiona menghampiri  sambil menambah, bekalan elektrik masih belum pulih.

Meskipun taufan tersebut  menghala ke luar pantai, hujan lebat dan banjir kilat melanda Puerto Rico sepanjang malam semalam sebelum Fiona bergerak ke Republik Dominica hari ini.

“Fiona  akan menjadi peristiwa ‘malapetaka’ berikutan impak banjir di kawasan pergunungan di tengah Puerto Rico di samping bahagian  timur dan selatan,” kata Pierluisi dalam satu kenyataan di laman  Twitter.

Beliau menambah, hujan sebanyak 23 hingga 33 sentimeter turun dalam masa hanya lima jam.

“Jumlah taburan hujan akan mencetuskan banjir kilat yang mengancam nyawa serta banjir di kawasan bandar di seluruh Puerto Rico dan timur Republik Dominica,” kata Pusat Taufan Kebangsaan Amerika Syarikat (NHC).

Menurut beberapa pegawai, taufan itu turut menyebabkan kira-kira 196,000 orang kehilangan sumber bekalan air minuman disebabkan bekalan elektrik terputus dan sungai melimpah.

Taufan Fiona melanda Puerto Rico petang semalam sebagai taufan Kategori Satu yang membawa angin selaju 140 kilometer sejam iaitu tahap terendah dalam skala taufan lima peringkat Saffier-Simpson.

Fiona dijangka menjadi lebih kuat dan bertukar kepada ‘taufan besar’ sebelum bergerak ke bahagian utara menuju perairan terbuka di Lautan Atlantik, kata NHC.

Ribut  itu diramal tiba di Kepulauan Turks dan Caicos serta tenggara Bahamas menjelang lewat hari ini atau awal pagi esok. 

Sementara itu, Presiden Joe Biden mengisytiharkan darurat bagi wilayah Puerto Rico semalam bagi  membolehkan wilayah itu mendapatkan bantuan kerajaan persekutuan bantuan. – AFP 


Taufan Fiona bawa malapetaka di Puerto Rico 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list