Infotainment

Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama

Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama
Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama 1

Teleskop angkasa James Webb telahpun tiba di titik L2 yang terletak 1.5 juta kilometer dari bumi setelah melakukan perjalanan selama sebulan. Ia kini memulakan fasa ujian untuk memastikan kesemua sistem berfungsi dan memfokuskan lensa teleskop. Minggu lalu NASA telah berkongsi dua gambar pertama yang diambil oleh James Webb.

Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama
Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama 7

Gambar pertama yang diambil ialah sebuah bintang tetapi kerana lensa teleskop belum ditentukur, ia kelihatan seperti terdapat lebih daripada satu bintang. Kemudian James Webb turut mengambil satu swafoto untuk memudahkan proses memfokuskan lensa. Proses memfokuskan lensa ini adalah kompleks kerana lensa terdiri daripada 18 kepingan cermin berbentuk heksagon. Luasa permukaan lensa pula sebesar gelanggang tenis.

Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama 3
Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama 8

Dengan lensa yang lebih besar dan sensor infra merah, James Webb mempunyai kemampuan meneropong lebih jauh ke angkasa lepas berbanding Hubble. NASA berharap dapat mempelajari lebih banyak mengenai asal usul alam semesta dan menjadi eksoplanet yang boleh duduki manusia menggunakan James Webb.

Teleskop James Webb Menghantar Gambar Dan Swafoto Pertama 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list