Artikel Terkini

Thailand umum langkah jimat elektrik, cegah krisis tenaga

Thailand umum langkah jimat elektrik, cegah krisis tenaga
Thailand umum langkah jimat elektrik, cegah krisis tenaga 1

BANGKOK – Kementerian Tenaga Thailand bakal melaksanakan peraturan penutupan awal bagi operasi pub, stesen minyak dan kedai serbaneka 24 jam dalam usaha negara itu untuk menjimatkan penggunaan tenaga sekiranya situasi semasa menjadi semakin teruk, lapor laman berita Thaiger kelmarin.

Setiausaha Tetap Kementerian Tenaga, Kurit Sombatsiri mendedahkan keputusan mesyuarat mengenai krisis tenaga yang diadakan bersama Perdana Menteri, Prayut Chan-o-cha dan Pejabat Dasar dan Perancangan Tenaga (EPPO).

Kurit menjelaskan bahawa kenaikan harga gas asli cecair (LNG) dan nilai mata wang baht yang lemah mungkin meningkatkan kos tenaga pada tahun hadapan. 

Jika perkara itu berterusan, EPPO akan menggesa penduduk untuk membantu menjimatkan penggunaan tenaga, selain merangka langkah dalam menangani krisis tenaga.

Antara 11 langkah yang dicadangkan termasuk mencari lebih banyak sumber tenaga daripada loji kuasa hidro di negara jiran, menyokong sistem sel suria serta meminta kerjasama penjimatan tenaga daripada premis perniagaan dan jabatan perindustrian di negara berkenaan.

Sektor perindusrian dan perniagaan juga akan digesa melaraskan suhu penyaman udara kepada 27 darjah Celsius, menutup stesen minyak sebelum pukul 11 malam, mematikan lampu yang tidak diperlukan seperti di papan iklan serta mengawal tempoh pembukaan pusat beli-belah serta bangunan dan pusat-pusat lain. 

Perkhidmatan perniagaan seperti pusat beli-belah, kedai serbaneka dan tempat hiburan turut akan diminta mematikan pendingin hawa selama 30 hingga 60 minit sebelum waktu penutupan atau ditutup lebih awal.

Industri-industri lain turut akan diminta mencari peranti jimat tenaga untuk meningkatkan kecekapan operasi. Kerajaan dalam masa sama akan membantu setiap perniagaan dengan memberikan maklumat, cadangan dan beberapa dana pelaburan. – Agensi 


Thailand umum langkah jimat elektrik, cegah krisis tenaga 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo