Artikel Terkini

Tipu disamun elak bayar denda Mykad hilang

Tipu disamun elak bayar denda Mykad hilang
Tipu disamun elak bayar denda Mykad hilang 1

KUALA LUMPUR – Sebanyak 152 laporan palsu diterima polis di daerah Sentul bagi sepanjang tahun ini yang kebanyakkanya berkaitan kehilangan kad pengenalan diri (Mykad).

Pecahan laporan palsu tersebut juga melibatkan 146 berkaitan jenayah samun dan ragut manakala enam berkaitan kenderaan hilang.

Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai berkata, kebanyakkan laporan polis melibatkan individu yang kehilangan kad pengenalan diri (Mykad) dan ingin menuntut pampasan perlindungan insuran kenderaan.

“Hasil siasatan polis, individu yang membuat laporan palsu tentang kejadian ragut dan samun bertujuan mengelakkan diri mereka daripada dikenakan denda oleh pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

“Menurut peruntukan JPN, individu yang kehilangan Mykad perlu membayar denda kecuali kehilangan Mykad itu disebabkan perlakuan jenayah,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, laporan palsu kehilangan kenderaan pula disebabkan pemilik kenderaan ingin membuat tuntutan palsu daripada syarikat perlindungan insuran walaupun kenderaan tersebut tidak hilang.

“Siasatan pihak polis mendapati, antara sebab pemilik kenderaan membuat laporan palsu antaranya ialah kenderaan terlibat dengan bencana banjir.

“Selain itu, segelintir pemilik juga menyatakan kenderaan miliknya telah hilang sedangkan telah dijual,” katanya.

Dalam pada itu, Eng Lai menjelaskan, terrdapat juga individu yang tidak mahu memulangkan kenderaan yang dipinjam lalu menjadikan alasan hilang bagi membolehkannya terus menggunakan kenderaan tersebut.

Sehubungan itu 152 kertas siasatan telah dibuka dan kesemuanya telah didakwa mengikut Seksyen 182 Kanun Keseksaan. -KOSMO! ONLINE.


Tipu disamun elak bayar denda Mykad hilang 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo