Artikel Terkini

Uganda sahkan enam lagi kes Ebola

Uganda sahkan enam lagi kes Ebola
Uganda sahkan enam lagi kes Ebola 1

KAMPALA, Uganda – Sebanyak enam kes baharu Ebola dikesan di Uganda, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kelmarin selepas negara Afrika itu melaporkan kematian pertama akibat virus demam berdarah itu sejak 2019.

Kementerian Kesihatan Uganda mengisytiharkan darurat wabak Ebola di daerah Mubende, tengah Uganda Selasa lalu semasa mengumumkan kematian pesakit lelaki berusia 24 tahun itu.

“Setakat ini, tujuh kes termasuk satu kematian disahkan menghidap varian Ebola Sudan.

“Seramai 43 tiga kontak telah dikenal pasti, manakala 10 orang yang disyaki dijangkiti virus Ebola sedang menerima rawatan di sebuah hospital tempatan di Mubende.

“Pakar-pakar kami sudah berada di lokasi wabak dan bekerjasama dengan pasukan kawalan Ebola Uganda yang berpengalaman untuk mengukuhkan pengawasan, diagnosis, rawatan serta langkah pencegahan,” kata WHO dalam satu kenyataan, merujuk kepada varian Ebola yang jarang dikesan.

Uganda yang berkongsi sempadan rapuh dengan Republik Demokratik Congo (DRC), telah mengalami beberapa wabak Ebola pada masa lalu dengan yang terbaharu dilaporkan dalam tahun 2019 apabila sekurang-kurangnya lima orang terkorban.

DRC merekodkan satu kes baharu Ebola bulan lalu di timur negara itu yang bergolak, kurang enam minggu selepas epidemik Ebola di barat laut DRC, diisytiharkan sudah berakhir.

Ebola merupakan demam berdarah yang kerap kali membawa kematian. Kadar kematian akibat penyakit itu tinggi dan dalam sesetengah kes melonjak sehingga 90 peratus, demikian menurut WHO.

Pertama kali dikenal pasti dalam tahun 1976 di DRC (dulunya Zaire), virus Ebola yang hidup di dalam kelawar sejak itu mencetuskan siri epidemik di Benua Afrika dan membunuh sekitar 15,000 orang.

Jangkitan pada manusia adalah melalui cecair badan dengan simptom utama ialah demam, muntah, pendarahan dan cirit-birit. – AFP


Uganda sahkan enam lagi kes Ebola 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list