Infotainment

Umur 12 Tahun Datang Hospital Nak Terberanak, Doktor Ini Kongsi Pengalaman Hadapi Kes Rogol Statuari

Umur 12 Tahun Datang Hospital Nak Terberanak, Doktor Ini Kongsi Pengalaman Hadapi Kes Rogol Statuari
Umur 12 Tahun Datang Hospital Nak Terberanak, Doktor Ini Kongsi Pengalaman Hadapi Kes Rogol Statuari 1

Seorang doktor wanita tampil meluahkan rasa terkilan meskipun sering kali menghadapi kes melibatkan remaja bawah umur seawal usia 12 tahun dalam proses melahirkan bayi.

TikTok

Dr Najdah Othman yang pernah bertugas di Jabatan Kecemasan Hospital Sultanah Aminah, Johor memaklumkan bahawa kes rogol atau hubungan seksual secara sukarela dengan atau kanak-kanak merupakan kes-kes yang sering mereka hadapi.

Katanya lagi, dia berasa sedih dan terkejut apabila menerima kes seperti itu dan beranggapan golongan ini didedahkan terlampau awal dengan budaya-budaya lucah seperti video pornografi di media ataupun pergaulan bebas dengan teman-teman.

Walaupun kerap jumpa (kes rogol statuari) tetap akan ada rasa terkejut. Ada yang mengandung, ada yang tak tapi disabitkan tetap sama bawah statutory rape cuma nak sabitkan kesalahan itu tergantung kepada siasatan dan bukti kes.

 

Tapi saya nak mereka di luar tu tahu yang hubungan seks dengan kanak-kanak bawah umur ni ada hukumannya tak kira mereka melakukannya secara suka sama suka, biar mereka fikir banyak kali sebelum terlibat tak kira lelaki mahupun perempuan.

Justeru itu, Dr Najdah menggesa agar ibu bapa seharusnya mendedahkan anak-anak dengan pendidikan seksual sejak awal lagi supaya mereka peka dan lebih berhati-hati.

Anak-anak kena tahu bahagian tubuh mana yang boleh disentuh, apa yang tidak boleh disentuh dan tak boleh dilihat oleh sesiapa pun, dan apa kesan daripada perlakuan mereka. Bagaimana nak bezakan sentuhan kasih atau grooming daripada orang yang dikenali. Ibu bapa juga perlu memantau penggunaan telefon bimbit serta pergerakan anak-anak.

Akhirinya lagi, kesan kehamilan kepada remaja bawah umur ini sangat besar kerana kebanyakannya boleh menimbulkan kesukaran semasa proses kelahiran serta komplikasi kelahiran yang tinggi sehingga boleh mengancam nyawa ibu dan anak di dalam kandungan.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.


Umur 12 Tahun Datang Hospital Nak Terberanak, Doktor Ini Kongsi Pengalaman Hadapi Kes Rogol Statuari 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list