Artikel Terkini

Buat 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Anda


Baru-baru ini, saya ada terbaca dalam Facebook pertikaian antara penyewa dan tuan rumah. Tuan rumah menghalau penyewa kerana bayaran sewa tidak dibayar tepat seperti yang dijanjikan, manakala penyewa berkeras bukan salahnya kerana pihak syarikat membayar gaji lambat maka secara tak langsung bayaran sewa pon lambat.

Penyewa dapat mencari rumah baru tetapi tuan rumah tak nak pulangkan deposit pulak (walaupun bayaran sewa hanya lewat tetapi dibayar setiap bulan). Cerita punya cerita, rupanya tiada sebarang penjanjian sewa yang dibuat di antara penyewa dan tuan rumah sebelum rumah tersebut disewakan.

Di sini disenaraikan 5 perkara yang perlu dititikberatkan sebelum nak sewakan rumah anda:

1. Perjanjian Sewa

Ini perkara paling penting kerana jika apa-apa berlaku, kita boleh rujuk kepada perjanjian bertulis yang telah dipersetujui. Kebiasaanya, tuan rumah yang akan menyediakan perjanjian ini.

Namun sebagai penyewa, baca dulu isi kandungan perjanjian dan sebarang ketidakpuashatian boleh bagitahu awal-awal kepada tuan rumah supaya tidak berlaku sebarang isu berbangkit di kemudian hari.

2. Isi Kandungan Perjanjian Sewa

Pastikan isi kandungan perjanjian melindungi kedua-dua pihak. Di antara isi kandungan yang perlu ditikberatkan adalah tarikh sewa perlu dibayar, apa yang boleh dan tak boleh dibuat oleh samaada penyewa atau tuan rumah, dan jika ada sebarang kerosakan, siapa yang perlu menanggung kos tersebut.

Semua terma dan syarat perlu jelas dan difahami kedua-dua pihak.

3. Keadaan rumah

Pastikan keadaan rumah baik-baik sahaja dan jika ada sebarang kerosakan maklumkan segera kepada tuan rumah. Saya sendiri pernah mengalami situasi ini di mana kabinet dapur ada ‘minor defect’ tetapi saya mengambil mudah perkara itu dan tak maklumkan kepada tuan rumah.

Semasa ingin keluar dari rumah sewa tersebut, tuan rumah memotong sedikit deposit kerana beranggapan kerosakan adalah disebabkan kecuaian saya.

4. Tuan Rumah

Carilah tuan rumah yang kita selesa berurusan dengannya. Kalau boleh berurusan terus tanpa melalui ejen lagi baik. Kalau awal-awal tuan rumah berperangai lain macam jer, pertimbangkan untuk cari rumah sewa yang lain.

5. Tanggungjawab

Perjanjian dah dibuat dan ditandatangani tetapi kalau masing-masing tak ikut, akan timbul masalah juga nanti. Pastikan sewa dibayar tepat pada waktunya, jangan buat aktiviti-aktiviti yang dilarang dalam rumah tersebut, dan jaga harta benda tuan rumah macam jaga harta sendiri.

Jika ada masalah kewangan dan tidak boleh bayar mengikut waktu, bincang secara baik dengan tuan rumah. Jika tiada penyelesaian, nak tak nak penyewa kena cari jugalah penyelesaian sebab tuan rumah pun ada komitmen yang perlu dijelaskan.

Jangan maki hamun tuan rumah pulak. Cuba jadi professional.

Mudah Tapi Sangat Praktikal

Tips-tips di atas nampak mudah, tapi jika ada sebarang masalah amat berguna kepada kita. Oh sebelum terlupa, pastikan perjanjian tersebut di ‘stamping’ atau dimatikan setem. Perjanjian tanpa ‘stamping’ adalah tak sah daripada segi undang-undang, walaupun ada tandatangan penyewa dan tuan rumah.

Kos ‘stamping’ boleh dikongsi di antara tuan rumah dan penyewa, walaupun pada kebiasaannya penyewa yang bayar.

Sekian, semoga bermanfaat.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel azharuladha@gmail.com

Komen

komen

Source link