Artikel Terkini

Cara Cuci Tilam Bersih Hingga Ke Dalam, Ikut 6 Langkah Mudah Ini!


Tilam merupakan antara item yang paling kerap kita gunakan setiap hari. Tetapi tilam juga lah yang paling jarang kita nak cuci. Tidak cukup dengan hanya tepuk-tepuk atau menyembur pewangi antiseptik, tilam perlu juga diberi perhatian yang lebih kerana khawatir menjadi tempat kuman atau pepijat membiak.

Walau bagaimana pun, IMPIANA telah jumpa penyelesaian masalah tersebut. Cara lebih efektif, menyeluruh dan mendalam ini telah dikongsi oleh saudari Syuhaidah Asmaa Khalid di laman Facebooknya.

Mari ikuti langkah mudah ini:

Step by step on how to deep clean your mattress..

Tilam ni tempat biak byk kuman2 kan mcm kita tgk iklan febreez tu..kita habiskan masa secara puratanya 5-8 jam sehari atas tilam, so deep clean sgt perlu ok..

nak angkat tilam jemur mmg xlarat la kan nak2 klu tilam 12 inch tu..so blh guna cara ni tuk buat deep clean mattress..blh try buat dlm 4 bln sekali or time ade family members yg demam ke sakit..

Cara :
1) vacuum tilam guna kepala vakum yg kecik muncung tirus tu( xguna tuk vacum lantai)

2) hilangkan stain kt tilam : terpulang la pakai cara ape pun..for me lebih suka letak baking soda, sembur ngan cuka biarkan seketika, gosok dgn kain ( blh skip step ni klu tilam x kotor)

3) tabur baking soda biarkan dlm 4-6 jam..utk serap moisture n odour

4) vacum lebihan soda bikarbonat tu

5) spray dettol + air

6) anginkan tilam dgn bukak tingkap semua

Da siap..senang kan..

 



Source link