Artikel Terkini

Cara Simpan Hali, Cili Dan Serai Dalam Peti Sejuk Tahan Lebih Sebulan


Walaupun peti sejuk anda menggunakan terknologi terkini dan paling canggih namun cara simpanan salah, ia belum tentu menjamin bahan simpanan tahan lama. Paling cepat terjejas adalah bahan mentah seperti sayur. Ada yang boleh bertahan hanya 2 minggu sahaja. Tapi dengan teknik simpanan yang betul, sayur yang disimpan walau dalam peti sejuk biasa-biasa pun boleh tahan lebih sebulan

Seperti yang dilakukan oleh Nadia Abdul Kadir 

Masa awal-awal pindah rumah, and KakYa start masak, hari-hari KakYa gi pasar beli barang-barang mentah ni.

Beli pulak seketul dua je😁
Kadang serai nak pakai sebatang, beli sebatang. Hahahaha…

Pakcik kat pasar tu gelak je..

Tapi, lama-lama rasa leceh pulak.
Lepas lunch nak kena singgah pasar. Then nak rushing balik klinik pulak.

So, KakYa pun study lah cara-cara nak kasi halia, serai, cili etc tahan lebih lama.

And ini lah hasilnya. Korang try lah.

Tukar air halia setiap kali anda bukak bekas simpanan

Jika serai terlalu panjang, potong sikit ikut muat bekas. Airnya perlu ditukar setiap kali anda ambil serai. Atau 3-4 hari sekali

sekain itu, boleh bungkus bunga kantan ni dengan surat khabar satu persatu sebelum disimpan. Atau, simpan dalam ruang sejuk beku dan defrost sebelum digunakan. Kantan akan kelihatan segar

Simpan cili dalam bekas bertutup, gantikan tisu sekaki sekala terutamanya jika kelihatan basah

Kondisi cili yang disimpan selepas 3 minggu. Masih dalam keadaan segar

 

#KakYaMasak



Source link