Artikel Terkini

Carlos Slim Helu – Tokoh Usahawan Terkaya Dunia


Melabur dalam sesebuah perniagaan boleh dikatakan idea yang bernas tetapi bukan semua orang mampu melakukannya. Ada beberapa perniagaan yang sesuai untuk pelaburan, ada yang hanya mengaut keuntungan dari urusan perniagaan semata-mata.

Namun, ia tidak sama dengan pendapat seorang tokoh usahawan ini iaitu Carlos Slim Helu.

Carlos Slim Helu berpendapat bahawa seseorang itu perlu melabur dalam setiap jenis perniagaan yang dilakukannya. Melabur, melabur dan melabur lagi.

Itulah tips dan konsep perniagaan sebenar yang membolehkan seseorang itu lebih untung dan kaya.

Kenali Carlos Slim
Helu, Kekayaan Mengalahkan Bill Gates Dan Warren Buffet

Carlos Slim Helu adalah seorang tokoh perniagaan dan pelaburan yang telah dinobatkan sebagai orang terkaya di dunia pada tahun 2013 oleh Majalah Forbes, di mana beliau telah mengalahkan Bill Gates dan Warren Buffet.

Tokoh usahawan pelabur terkaya di dunia ini adalah seorang usahawan Mexico kelahiran Arab Lubnan. Beliau mengendalikan 3 syarikat yang cukup besar iaitu Telefones De Mexico (Telmex), Telcel dan America Movil. Biarpun banyak jatuh naik syarikat tersebut, tetapi tindakan Carlos Slim Helu telah banyak memberi manfaat kepada orang ramai.

Beliau juga pernah digelar Raja Telekomunikasi di atas kejayaan membangunkan syarikatnya.

Jumlah Kekayaan
Carlos Slim Helu

Carlos telah dinamakan sebagai orang ketiga terkaya di dunia pada tahun ini dengan jumlah kekayaan sebanyak $35 bilion USD. Aset kekayaannya meliputi syarikat-syarikat dan juga saham pelaburan yang dimilikinya.

Untuk pengetahuan anda, beliau merupakan Presiden bagi Mexican Stock Exchange dan Presiden bagi Perusahaan Broker Mexican Association of Brokerage Houses. Pada tahun 1996 sehingga 1998, Carlos juga adalah Presiden pertama New York Stock Exchange Administration Council.

Ada sahaja matlamat dan perancangannya untuk mengecapi kekayaan di mana beliau juga pernah membeli sebanyak 3% saham syarikat Apple yang harganya telah meningkat naik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Sumbangan Carlos
Slim Helu

This image has an empty alt attribute; its file name is Carlos-Slim-Helu-Tokoh-Usahawan-Terkaya-Dunia3-700x467.jpg

Biarpun orang terkaya di dunia sering melakukan pelaburan dan perniagaan untuk mengaut keuntungan, tetapi Carlos Slim Helu tetap mempunyai pendiriannya tersendiri. Menurut Bill Clinton, Carlos Slim Helu adalah seorang dermawan (filantropis) yang tidak dikenali kebanyakan orang.

Pada tahun 2000, Carlos telah menubuhkan Fundación del Centro Histórico de la Ciudad de México A.C (Mexico City Historic Downtown Foundation) yang turut dipuji ramai. Penubuhannya bertujuan untuk menyelamatkan pusat kota Mexico yang memiliki nilai sejarah yang tinggi. Ia juga dapat membantu masyarakat untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik. 

Selain daripada itu, Carlos telah membangunkan Projek Latin America Development Fund di mana dana yang dimilikinya mencecah $10 bilion USD.

Dengan segala sumbangan dan prinsipnya, tidak hairanlah
beliau tersenarai sebagai peringkat pertama orang terkaya di dunia selama tiga
tahun berturut-turut dari perniagaan telekomunikasi.  Tokoh usahawan terkaya ini boleh dijadikan
contoh untuk semua peniaga dan pelabur seluruh negara.

Sumber Rujukan: BiografikuSource link