Artikel Terkini

Dah Kenapa Coca-Cola Bayar Warren Buffett $592 Juta?


Siapa yang tak pernah minum minuman berkarbonat bernama Coca-Cola atau lebih dikenali sebagai Coke? Tahukah anda, pada asalnya syarikat Coca-Cola memasarkan pelbagai jenis minuman, di antaranya minuman perubatan pun ada.

Syarikat minuman tersebut telah dicipta oleh John Stith Pemberton pada akhir abad ke-19, dan kemudiannya telah dibeli oleh Asa Griggs Candler. Melalui strategi pemasaran syarikat yang cemerlang, Coca-Cola berjaya mendominasi pasaran sehinggalah pada masa kini.

Menurut catatan sejarah, Coca-Cola meraih namanya berdasarkan dua bahan asal minuman tersebut, iaitu Coca merujuk kepada sejenis daun yang bernama Coca, manakala Cola ialah sejenis kekacang (sumber kafein minuman tersebut).

Sungguhpun begitu, formula tradisi dan semasa minuman Coca-Cola menjadi rahsia perniagaan walaupun pelbagai percubaan, kajian atau eksperimen telah dibuat.

Perkongsian kali ini, bukannya bertujuan untuk menggali lebih dalam mengenai syarikat Coca-Cola, tetapi kami akan membongkar rahsia di sebalik, ‘mengapa Coca-Cola membayar Warren Buffett sebanyak $592 juta?’

James Quincey telah menjadi CEO kepada syarikat Coca-Cola bermula dari tahun 2016, dan mendapat gaji sebanyak $10 juta setahun. Manakala Warren Buffett dan firma syarikat beliau (Berkshire Hathaway) melabur ke dalam syarikat Coca-Cola, dan telah mencipta keuntungan hasil pendapatan dividen sebanyak $592 juta pada tahun 2017.

James Quincey wajib berkerja keras siang dan malam, bagi memastikan syarikat Coca-Cola terus maju dan mampu bersaing dalam landskap ekonomi dan persaingan di peringkat global. Pendapatan beliau boleh diklasifikasikan sebagai Active Income, kerana beliau perlu berkerja untuk mendapatkannya.

Warren Buffett dan firma syarikat beliau adalah digelar sebagai pelabur. Mereka menggunakan dana wang peribadi dan firma syarikat untuk melabur ke dalam syarikat seperti Coca-Cola. Sehinggalah beliau mampu meraih keuntungan $592 juta hasil daripada pelaburan tersebut.

Pendapatan beliau boleh diklasifikasikan sebagai Passive Income, kerana beliau tidak bekerja dan tidak menjual sebarang produk syarikat Coca-Cola, melainkan hanya melabur.

Kesimpulannya di sini, wang yang di jana oleh James Quincey boleh dikategorikan sebagai Earn Income, kerana beliau bekerja untuk mendapatkannya. Manakala wang yang diperolehi Warren Buffett berdasarkan pendapatan dividen boleh dikategorikan sebagai Portfolio Income.

Dalam sudut peruntukan undang-undang, terdapat jurang perbezaan yang tinggi apabila melibatkan cukai bagi pendapatan mereka.

James Quincey perlu membayar cukai pendapatan $10 juta beliau, dan kadar cukai pendapatan (di Amerika Syarikat) tersebut adalah tinggi iaitu sebanyak 45% atau bersamaan $4.5 juta dari wang tersebut. Cukai pendapatan tersebut adalah tinggi kerana beliau tinggal di Atlanta Georgia, Amerika Syarikat yang mengenakan cukai pendapatan yang tinggi.

Baki wang beliau yang tinggal hanyalah $5.5 juta, walaupun wang tersebut mempunyai angka yang masih besar, namun beliau hampir menghabiskan separuh gaji beliau kepada pembayaran cukai.

Warren Buffett meraih wang $592 juta hasil dari pendapatan dividen, dan ianya bersamaan lebih kurang 60 kali ganda pendapatan James Quincey. Walaubagaimanapun, disebabkan beliau meraih wang tersebut daripada bayaran dividen syarikat Coca-Cola, kadar cukai pendapatan yang beliau di kenakan hanyalah 20%.

Baki wang beliau yang tinggal lebih kurang $477 juta.

Adakah anda sudah dapat menghidu perbezaan besar di antara seorang usahawan dan pelabur? Warren Buffett tidak perlu bekerja, mendapat keuntungan yang berlipat kali ganda, membayar cukai pada kadar yang lebih rendah dan mempunyai pelbagai kelebihan yang lain.

James Quincey pula perlu bekerja keras, mendapat keuntungan hasil daripada pekerjaan, membayar cukai pada kadar yang tinggi.

Jika anda diberi pilihan, yang manakah menjadi pilihan utama anda?

Semestinya semua orang akan memilih kerjaya seperti Warren Buffett berbanding James Quincey. Oleh itu mulakanlah karier kerjaya anda sebagai pelabur dengan secepat yang mungkin.

Jika kita beralasan tidak mempunyai modal yang besar untuk bermula, mulakanlah berdasarkan keupayaan anda. Mungkin kita boleh bermula dengan seribu ringgit, sepuluh ribu ringgit, malahan seratus ringgit juga boleh.

Yang penting kita mula sekarang dan perlahan-lahan duit kita akan berkembang.Source link