Artikel Terkini

Datuk Chung Chee Leong: Menjadikan Rumah Mampu Milik Suatu Realiti #HiHOME #HiHOME2019


KUALA LUMPUR: Datuk Chung Chee Leong menerangkan di dalam Ekosistem Kewangan Perumahan Malaysia, terdapat pihak-pihak seperti Pihak Berkuasa dan Pengawal Selia, Pemaju Institusi Kewangan / Peminjam & Perumahan. Beliau menjelaskan bahawa Cagamas memainkan peranan penting dalam ekosistem ini. Mereka telah membiayai semula sebanyak 2juta perumahan selama 32 tahun yang lalu.

Pada pandangan beliau, harga rumah tidak penting malah pendapatan dan kemampuan rakyat diutamakan. Datuk Chung beralih ke Jaminan Gadai Janji di bawah Skim Rumah Pertamaku & Skim Perumahan Belia untuk membantu individu-individu tersebut. Skim ini juga membolehkan 23,000 rakyat Malaysia mendapatkan tempat tinggal. 

Data yang dikongsi menunjukkan bahawa dari semua individu ini, 76% berada di bawah kumpulan B40 (berdasarkan takrif baru) di bawah takrif sebelumnya, kumpulan yang sama ini adalah 99%.

Skim seterusnya yang dikongsi beliau adalah Skim Perkongsian Ekuiti di mana anda layak jika anda mendapat pembiayaan gadai janji 80% dan pembiayaan ekuiti 20%. 

Datuk Chung kemudian mengulas mengenai daya maju Skim Sewa untuk Milik. Dia berkongsi bahawa generasi Millenials tidak berminat untuk memiliki rumah, berbanding dengan keinginan untuk mengembara dan memiliki gajet. Hanya 1 dari 3 Millenial mampu rumah dan 26% daripada Tenaga Kerja Malaysia adalah freelancer yang tidak mempunyai rekod kewangan.

Berterusan Hadapan: Kemapanan yang difokuskan

Datuk Chung berkata usaha hijau sebagai inisiatif persekitaran akan membuka jalan masa depan yang luas seperti Rumah Hijau digunakan sebagai mesra alam. Walaubagaimanapun, mereka yang tinggal di rumah hijau harus memenuhi syarat untuk kadar faedah lebih rendah.

Beliau menegaskan bahawa pemilikan rumah harus dilihat sebagai komitmen jangka panjang yang akhirnya membawa kepada kekayaan. Sebagai alternatif, sewa juga merupakan pilihan yang sesuai. 

Dari segi campur tangan kerajaan, terdapat keperluan yang mendesak untuk penyediaan perumahan sosial dan pembiayaan kadar tetap yang sesuai untuk Kumpulan B40.

Untuk mendalami lebih lanjut, kunjungi laman web Hi Home di www.hihomes.my 

Source link