Artikel Terkini

DigiCash, Wang Digital Pertama Yang Direkodkan Dalam Sejarah


David Lee Chaum, dilahirkan pada tahun 1955, merupakan seorang yang berkemahiran dalam sains komputer. Beliau seorang warganegara Amerika dan juga seorang Cryptographer. Beliau lebih dikenali sebagai pelopor kepada Cryptography Wang Maya dan pengasas kepada wang digital pertama, iaitu DigiCash.

Tak percaya? Fakta yang anda telah baca sekarang terbukti benar, Bitcoin bukanlah wang digital pertama.

DigiCash Inc. merupakan syarikat wang elektronik yang ditubuhkan oleh David Lee Chaum pada tahun 1989. Transaksi wang maya DigiCash sangat unik dan pertama kali wujud ketika itu dengan menggunakan cryptographic protocol, yang membolehkan seseorang individu menghantar wang elektronik (DigiCash) kepada individu lain tanpa mengetahui atau mengenali kedua-dua belah pihak.

Dalam erti yang lain, kedua-dua individu melakukan transaksi wang secara anonymously.

Pada asalnya, beliau menubuhkan wang elektronik untuk menyelesaikan masalah transaksi wang di negara Belanda melalui penggunaan teknologi protokol yang beliau bangunkan. Teknologi yang beliau cipta telah mencuri perhatian seluruh media massa.

Disebabkan populariti DigiCash pada masa itu meningkat naik secara mendadak, maka Microsoft Corporation telah menawarkan pembelian syarikat DigiCash Inc. Microsoft telah membuat penawaran harga sebanyak $180 juta dan merancang untuk menempatkan teknologi wang elektronik DigiCash, pada setiap penghasilan komputer mereka melalui operasi sistem Windows.

Walaubagaimanapun, David Lee Chaum dan syarikatnya menolak penawaran $180 juta dari Microsoft Corporationdan menerima pelawaan Netherland Central Bank, untuk memasukkan teknologi mereka ke dalam pelaksanaan kewangan monetari negara Belanda.

Sejurus kemudian, DigiCash diisytihar muflis pada tahun 1998 dan kemudiannya aset David Lee Chaum iaitu teknologi Ecash (elektronik cash) telah dijual kepada satu syarikat kewangan digital,  pada 19 Februari 2002.

DigiCash berkemungkinan mampu untuk
diselamatkan jika menerima pelawaan Microsoft Corporation untuk mengguna pakai
teknologi wang digital dan mampu untuk lebih berkembang ke seluruh dunia.
Menurut David Lee Chaum pada sesi bual bicara pada tahun 1999, kegagalan
teknologi dan projek yang dibangunkan oleh DigiCash adalah disebabkan mereka
mendahului zaman penggunaan e-commerce (perdagangan elektronik), menyebabkan
pengguna tidak menerima pakai idea yang mereka telah bangunkan.

Percayakah anda, disebabkan kelemahan dan kegagalan DigiCash pada masa lalu, telah melahirkan teknologi Blockchain yang dikenalkan oleh Satoshi Nakamoto ke dalam Bitcoin. Akhirnya, penggunaan Cryptocurrency telah berjaya dikembangkan kepada orang ramai.

Komen

komen

Source link