Artikel Terkini

Ekonomi-ekonomi Asia Peroleh Manfaat Daripada Ketegangan Perdagangan AS-China Meskipun Dengan Prospek Ekonomi Global Rentan, Menurut PwC


LONDON, 12 Julai 2019 /PRNewswire/ —

  • Import AS dari China menurun kira-kira 15% berbanding tahun sebelumnya pada suku pertama 2019, menurut edisi Julai Global Economy Watch PwC
  • Import daripada kumpulan lapan ekonomi Asia lain–Bangladesh, India, Indonesia, Malaysia, Korea Selatan, Taiwan, Thailand dan Vietnam–meningkat sebanyak lebih 16%.
  • Peningkatan tarif menyumbang kepada kelembapan global sektor perdagangan barangan dan pembuatan
  • Analisis PwC menunjukkan peningkatan kecekapan tenaga global sebagai aspek untuk pemacu pertumbuhan yang besar

Pusingan awal tarif yang dikenakan oleh kerajaan AS ke atas import China awal tahun ini telah mula memberi kesan ketara dan boleh dibuktikan terhadap perdagangan global, menurut analisis yang dikeluarkan oleh PwC hari ini.

Edisi Julai Global Economy Watch PwC menekankan bahawa import AS dari China menurun kira-kira 15% berbanding tahun sebelumnya pada suku pertama tahun 2019. Penurunan ini telah mencipta peluang untuk rakan-rakan dagangan serantau lain, dengan import ke AS daripada kumpulan lapan ekonomi Asia lain–Bangladesh, India, Indonesia, Malaysia, Korea Selatan, Taiwan, Thailand dan Vietnam–meningkat sebanyak lebih 16%.

Mike Jakeman, ahli ekonomi kanan di PwC UK, berkata,

‘Kadang kala ekonomi tertinggal di belakang politik, namun demikian kami dapat melihat data ekonomi kukuh berhubung kesan ketegangan antara AS-China. Ini memberi faedah kepada ekonomi-ekonomi lain di rantau berkenaan: sekiranya trend ini berterusan, ia akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi yang lebih pantas khususnya di Vietnam, Korea Selatan dan Taiwan.

‘Namun demikian, sekiranya matlamat anda adalah untuk menangani khususnya ketidakseimbangan perdagangan, maka tarif dua hala merupakan kaedah yang tidak sempurna: penggantian import hanya akan mencipta semula masalah di tempat lain. Maka, hasil daripada Vietnam menjadi lebih kompetitif berbanding China, defisit perdagangan AS dengan Vietnam mencecah $13.5 bilion pada suku pertama, berbanding $9.3 bilion pada suku tahun yang sama tahun lalu.’

Edisi Julai Global Economy Watch turut menilai kebimbangan berhubung risiko berlakunya satu lagi kemelesetan global, apabila ketegangan perdagangan memberi kesan kepada sentimen perniagaan dan permintaan untuk eksport.

Mike Jakeman berkata,

‘Sememangnya prospek untuk ekonomi-ekonomi terbesar dunia adalah kurang cerah berbanding 18 bulan yang lalu. Pada awal tahun 2018, kami menyaksikan pertumbuhan yang paling pantas dan paling disegerakkan sejak sebelum berlakunya krisis kewangan global. Sejak itu, konflik perdagangan yang semakin mendalam antara AS dan China, beberapa kejatuhan yang dialami di Eropah dan pergelutan selanjutnya dalam pasaran-pasaran baru muncul yang berkembang perlahan telah mengubah sentimen dalam kalangan perniagaan dan penggubal dasar.

‘Walau bagaimanapun, pertumbuhan yang lebih perlahan pada tahun 2019 dalam setiap pasaran penting AS, China dan Zon Eropah adalah sesuatu yang dijangkakan. AS mendapat manfaat daripada potongan cukai sekali pada tahun 2018. Kerajaan Cina terus menenangkan ekonominya secara amat beransur-ansur, manakala Zon Eropah sedang membetulkan keadaan ekonomi setelah beberapa tahun mengalami pertumbuhan di atas-trend pada tahun 2016-17. Hakikat bahawa ketiga-tiga ekonomi ini ‘bertenang’ secara serentak menimbulkan kebimbangan, namun asasnya kekal kukuh.’

Peningkatan kecekapan tenaga menawarkan peluang untuk masa depan

Dalam satu laporan khas tentang tenaga global, PwC turut mendapati bahawa ekonomi dunia menggunakan tenaga dengan lebih cekap bagi mewujudkan pertumbuhan ekonomi. Pada tahun 1990, ia memerlukan sekitar 181kg minyak setara untuk menghasilkan $1,000 bagi KDNK global dari segi PPP. Pada tahun 2015, ia memerlukan 123kg, satu penambahbaikan dalam kecekapan sebanyak lebih satu pertiga. Kami berpendapat bahawa trend ini akan berkembang lebih pantas, yang bermakna bahawa $1,000 KDNK boleh dijana oleh 78kg minyak setara menjelang tahun 2040. Menjadi lebih cekap tenaga adalah amat penting bagi mengehadkan perubahan iklim, sekaligus turut memastikan ekonomi global terus berkembang dan penduduk dunia menjadi lebih makmur.

Laporan ini mengenal pasti dua pendorong trend iaitu perubahan ekonomi struktur dan kemajuan teknologi. Ia menilai kesan kedua-dua pendorong merentas 20 negara yang telah mengalami penambahbaikan terbesar dalam keamatan tenaga sejak tahun 1990.

Mike Jakeman berkata,

‘Analisis kami mencadangkan bahawa kami telah membuat langkah penting dalam meningkatkan kecekapan tenaga kami sejak 30 tahun lalu dan ramalan kami untuk 20 tahun seterusnya mencadangkan bahawa masih terdapat ruang untuk melakukan penambahbaikan besar-besaran.

‘Ini merupakan kisah positif untuk ekonomi global, memandangkan ia mencadangkan bahawa kerajaan dan perniagaan boleh meneruskan dasar-dasar perubahan iklim yang mengehadkan penggunaan tenaga tanpa menghapuskan pertumbuhan ekonomi.’

Global Economy Watch terkini sedia untuk dibaca di sini: https://www.pwc.com/gx/en/issues/economy/global-economy-watch.html

Latar Belakang PwC

Di PwC, tujuan kami adalah untuk membina kepercayaan dalam masyarakat dan menyelesaikan masalah-masalah yang penting. Kami merupakan jaringan firma dalam 158 negara bersama lebih 250,000 kakitangan yang komited untuk membawakan kualiti dalam khidmat jaminan, khidmat nasihat dan khidmat cukai. Ketahui lebih lanjut dan maklumkan kepada kami tentang apa yang penting buat anda dengan mengunjungi kami di www.pwc.com.

PwC merujuk kepada rangkaian PwC dan/atau salah satu atau lebih daripada firma-firma anggotanya, setiap satu merupakan entiti undang-undang berasingan. Sila rujuk www.pwc.com/structure untuk butiran lanjut. © 2019 PwC. Hak cipta terpelihara.

Sumber: PwC

Komen

komen

Source link