Artikel Terkini

Follow 5 Akaun Instagram Ini Untuk Kandungan Terbaik Tentang Kewangan


Perkembangan teknologi internet zaman sekarang membolehkan hampir sesiapa sahaja mengakses maklumat di hujung jari. Kemunculan media sosial seperti Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter dan pelbagai lagi platform telah membuatkan manusia dapat berhubung merentas dunia dalam sekelip mata.

Pencipta kandungan yang bermanfaat juga tidak melepaskan peluang untuk menggunakan platform-platform ini untuk menyebarkan maklumat yang berguna, seperti tips melancong, berkongsi resipi, kata-kata motivasi, lawak jenaka dan sebagainya.

Kali ini, penulis hendak berkongsi dengan anda beberapa akaun Instagram di Malaysia yang aktif berkongsi tips kewangan. Manalah tahu, sambil-sambil scroll feed tu, dapat juga belajar ilmu kewangan secara tidak langsung. Akaun-akaun ini dipilih berdasarkan keaktifan, jumlah followers, serta kepelbagaian jenis kandungan.

Jom kita layan!

1. Dr. Azizul Azli Ahmad

Sesiapa sahaja yang aktif bergiat dalam pelaburan hartanah mesti kenal individu ini. Beliau yang dimaksudkan tak lain dan tak bukan, Dr Azizul Azli Ahmad.

Kalau nak tahu, Dr Azizul merupakan seorang seorang pensyarah kanan di Jabatan Seni Bina Dalaman, Fakulti Seni Bina Perancangan dan Ukur yang memiliki PhD dalam bidang Seni Bina Dalaman. Tidak diragui lagi bahawa beliau merupakan pakar yang bertauliah dalam bidang hartanah.

Selain hartanah, Dr Azizul juga memberikan tips-tips kewangan yang menarik.

Beliau aktif di Facebook di mana Dr Azizul mempunyai hampir 200,000 followers. Beliau juga aktif di Instagram dengan followers hampir mencecah 13,000 dan lebih dari 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/azizulazliahmad/

2. Amanah Saham Nasional
Berhad

Yang ini pasti semua orang kenal. Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) merupakan anak syarikat milik Permodalan Nasional Berhad (PNB) yang menguruskan salah satu unit amanah paling popular dalam kalangan bumiputera iaitu Amanah Saham Bumiputera (ASB).

Selain fungsi utama sebagai pengurus dana rakyat Malaysia, ASNB juga giat menimbulkan kesedaran awam tentang kepentingan pengurusan kewangan.

Di laman Instagram mereka terdapat pelbagai kandungan tentang kewangan seperti tips berbelanja dan menyimpan wang, penganjuran karnival, pertandingan dan macam-macam lagi aktiviti menarik!

Setakat ini, Instagram ASNB mempunyai followers lebih daripada 11,000 orang dan mempunyai lebih daripada 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/asnbinsta/

3. Afyan Mat Rawi

Seperti Dr Azizul, Tuan Afyan Mat Rawi merupakan seorang yang amat aktif di media sosial dalam bidang berkaitan kewangan peribadi, seperti pengurusan kewangan dan takaful. Beliau menguruskan beberapa Facebook page berkaitan kewangan, akaun Twitter dan juga aktif menulis di blog beliau.

Selain di Facebook dan Twitter, mungkin ramai belum tahu bahawa beliau juga sangat aktif di Instagram dengan followers berjumlah lebih daripada 5,000 orang dengan hampir 1,000 post.

Pautan: https://www.instagram.com/afyan.ifp/

4. Dividend Magic

Laman Instagram yang dikendalikan oleh individu yang bernama Leigh ini, bagaikan sebuah diari yang mengumpulkan status terkini tentang kewangan dan pelaburannya.

Leigh berhajat untuk mencapai status ‘financial independence’ pada umur 35 tahun dengan strategi berjimat-cermat, menyimpan wang dan juga ‘dividend investing’; iaitu melabur dalam saham yang memberikan dividen yang tinggi dan stabil.

Tak hairanlah portfolio beliau mempunyai yield setinggi 4.92%.

Leigh juga merupakan seorang Certified Financial Planner (CFP), membuatkan beliau seorang yang bertauliah dalam pengurusan kewangan.

Laman Instagram beliau kini mempunyai followers seramai lebih 4,000 orang dan hampir 200 post. Beliau juga aktif mengendalikan laman Facebook serta blog Dividend Magic.

Pautan: https://www.instagram.com/dividendmagic/

5. Suraya Zainudin

Suraya merupakan seorang aktivis kewangan yang amat popular di kalangan rakyat Malaysia melalui penulisannya di blog Ringgit Oh Ringgit. Penulis sendiri sudah banyak kali mengunjungi blog beliau untuk mencari tips serta panduan dalam kewangan dan pelaburan.

Beliau juga aktif berkongsi info di laman Facebook Ringgit Oh Ringgit dan Instagram.

Suraya mempunyai  lebih daripada 2000 followers setakat ini, dengan hampir 300 post.

Macam-macam kandungan yang beliau sampaikan, contohnya seperti rekomendasi buku, seminar, produk pelaburan terbaru; dan tak lupa juga tips-tips kewangan yang menarik.

Pautan: https://www.instagram.com/surayaror/

Akaun mana
lagi yang anda rasa kami patut hebahkan? Kalau ada yang kami terlepas, jemput
kongsikan dengan kami!

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Komen

komen

Source link