Artikel Terkini

Gordon Gekko (The King Of Wall Street): Tamak Itu Bagus


Gordon Gekko adalah watak fiksyen yang muncul sebagai villain, dalam filem “Wall Street” (tahun 1987) dan sekuel filem tersebut “Wall Street: Money Never Sleeps” (tahun 2010). Menurut jalan cerita dalam filem tersebut, Gordon Gekko di gambarkan sebagai watak ikonik, seorang pelabur yang kaya raya, penceroboh korporat yang kejam dan sangat mahir dalam mencipta keuntungan wang.

Watak ikonik Gordon Gekko dalam filem tersebut telah meninggalkan kesan mendalam kepada dunia kewangan, khususnya para pelabur. Gordon Gekko dijadikan simbolik sifat tamak, yang menjadi ikutan di Wall Street sehingga ke hari ini. Ayat Gordon Gekko yang sangat popular adalah “Greed is..good.”

Merungkai misteri watak ikonik Gordon Gekko

Dalam filem “Wall Street(1987)”, terdapat seorang pemuda bernama Bud Fox yang terdesak untuk melakukan kerjasama dengan Gordon Gekko, yang dikenali sebagai lagenda dunia kewangan. Disebabkan ketegasan dan kekejaman yang ada pada Gordon Gekko, beliau hanya mempertimbangkan pelawaan tersebut, jika Fox sanggup bersama-sama melakukan aktiviti jenayah kewangan; iaitu Insider Trading.

Disebabkan agenda jahat mereka, Gordon Gekko berjaya membantu Bud Fox mencipta kekayaan yang tidak terhingga. Namun begitu, Bud Fox tidak kejam seperti sifat semulajadi yang dimiliki Gordon Gekko.

Fox merasa bersalah, dan telah mengakui semua kesalahan mereka kepada pihak berkuasa, serta sanggup memberi kerjasama mengenai kes jenayah mereka berdua. Akibatnya, Gordon Gekko dikenakan tindakan yang sewajarnya.

Tahukah anda, disebabkan lakonan Michael Douglas yang terlalu hebat membawa watak ikonik Gordon Gekko dalam filem ‘Wall Street’, beliau telah berjaya merangkul anugerah Academy Award dan banyak anugerah berprestij yang lain?

Kesan watak Gordon Gekko dalam dunia kewangan sebenar

Pada asalnya, watak Gordon Gekko tidak ditujukan atau menggambarkan individu yang masih hidup atau telah mati. Tetapi menurut pengarah filem tersebut Oliver Stone, dan Stanley Weiser sebagai penulis skrip filem ‘Wall Street’; sebahagian watak daripada Gordon Gekko adalah mengambarkan situasi perang kewangan di antara Carl Icahn (lagenda di Wall Street), Ivan Boesky (broker saham) dan Michael Ovitz (pelabur saham).

Petikan kata-kata paling popular dalam filem tersebut “Greed is good“, adalah berasal daripada ucapan Boesky pada tahun 1985 di Universiti California, Berkeley School of Business Administration. Ayat panjangnya “I think greed is healthy. You can be greedy and still feel good about yourself.”

Pengeluar filem tersebut Ed Pressman ada mendakwa bahawa, salah satu inspirasi bagi watak Gordon Gekko dikembangkan ialah berdasarkan reputasi Milken pada tahun 1980 sebagai “Junk Bond King“. Beliau telah dikenakan tindakan mahkamah kerana melakukan pelbagai kesalahan jenayah kewangan dan dipenjerakan pada tahun 1989.

Manakala Oliver Stone pula diambil inspirasi daripada ayahnya yang merupakan seorang broker yang kerap mengadu, berkenaan penghasilan filem yang kurang berkualiti, dan tentang dunia perniagaan.

Rumusan daripada watak ikonik Gordon Gekko

Walaupun Gordon Gekko jelas kelihatan seperti seorang penjenayah di dalam “Wall Street,” namun terdapat pelbagai benda yang kita boleh pelajari daripada filem tersebut. Watak ikonik filem tersebut telah dijadikan gaya ikutan oleh para pelabur dan pedagang di Wall Street, dan Michael Douglas (Gordon Gekko) telah bekerja dalam Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) pada tahun 2012, bagi menghasilkan dokumentari yang mendedahkan aktiviti insider trading.

Michael Douglas yang memainkan watak Gordon Gekko percaya bahawa, orang ramai perlu melihat watak tersebut sebagai penjenayah dan bukannya role model. Walaubagaimanapun, sebahagian daripada kita pada hari ini, menjadikan watak tersebut sebagai batu loncatan untuk mencapai kejayaan.

Namun harus diingat, jenayah sentiasa akan membawa padah. Ambillah contoh yang baik untuk dijadikan tauladan, dan buang yang keruh dan jadikan sempadan.

Layan trailer dua movie tersebut kalau berminat nak tahu lebih lanjut:

https://www.youtube.com/watch?v=FCctqbRrsBQ?feature=oembed

https://www.youtube.com/watch?v=HcMFA2SHES4?feature=oembed

Komen

komen

Source link