Artikel Terkini

Guna 4 Aplikasi Ini Untuk Dapat Ganjaran & Cash Back


Data terbaru yang dikeluarkan Digital 2019 Southeast Asia, kini ada lebih daripada 400 juta pengguna internet di Asia Tenggara.

Ianya telah meningkat sebanyak 10% sejak 12 bulan lalu. Peningkatan ini kebanyakannya datang dari Indonesia yang merupakan salah satu populasi terbesar di Asia Tenggara.

Laporan daripada Techcrunch juga menyatakan purata pemilik telefon menggunakan 9 aplikasi setiap hari dan 30 aplikasi setiap bulan.

Nampak tak betapa besarnya potensi mendapatkan ganjaran dan juga cash back (pulangan wang semula)?

Tapi “Betul ke boleh dapat ganjaran dan duit kita balik?”

Di zaman sekarang, konsep affiliate telah banyak membantu iklankan bisnes orang lain tanpa mengeluarkan kos yang besar untuk pengiklanan. Daripada penjimatan inilah, semakin ramai orang mendapat manfaat dalam bentuk ganjaran dan cash back tersebut.

Sektor kecantikan dan fesyen mendominasi carta untuk jualan atas talian dan diikuti barangan gajet.

Kalau ikut trend, sekarang memang orang ramai lebih suka membeli secara online tanpa perlu kerap ke kedai.

Dan berikut merupakan 4 aplikasi yang kerap digunakan untuk dapatkan ganjaran dan cash back:

1. Grab

Aplikasi ini sudah lama saya gunakan sejak namanya My Taxi lagi. Setiap kali penggunaan, kita akan dapat kumpul mata ganjaran dan naik level. Apabila sudah level Platinum, pesanan kita akan didahulukan.

Selain daripada itu, mata ganjaran ini juga boleh ditukar kepada rebat sebanyak RM5-RM20.

2. Boost

Disebabkan kawasan rumah dekat dengan stesen Shell, pembayaran minyak RM40 menggunakan aplikasi Boost ini kita akan dapat cash back sebanyak RM5. Itulah penyebab utama saya menggunakan aplikasi ini.

Kita juga boleh bayar untuk pelbagai perkara lain seperti bil utiliti dan makan di restoran. Saya pernah cuba bayar bil makanan di Nandos, ya dapat cash back dan dapat pelbagai ganjaran lain.

3. ShopBack

Aplikasi ini sangat bagus digunakan bagi mereka yang selalu shopping di Zalora, H&M, Watsons, Fashion Valet, Sephora, CottonOn, iHerb, Althea, Hermo, TouchnGo E Wallet, Shopee, Lazada, Agoda, Booking.com, Trip.com, Traveloka, Expedia, Fave, AliExpress dan banyak lagi.

Sebab kalau kita shopping melalui aplikasi Shopback ini, kita berpeluang dapat cash back dalam lingkungan 2%-30%.

Untung tak
untung?

Contoh kita shopping di Shopee dan beli barang yang bernilai RM500, dengan cash back 6%, RM30 masuk ke dalam akaun kita balik.

Itu baru satu kedai, kalau kita tempat bilik hotel, top-up eWallet, beli barang sana sini, lagi banyak pulangan yang kita akan perolehi.

4. Fave

Aplikasi Fave menawarkan penjimatan dan juga ganjaran bagi para pengguna. Saya sendiri gunakan Fave untuk dapatkan servis kecantikan dan pergi melancong,

Dan pelbagai lagi servis lain yang boleh dapat kita dapat dengan harga murah untuk pertama kali percubaan.

Semoga perkongsian kali ini memberi manfaat kepada semua.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Komen

komen

Source link