Artikel Terkini

Hi HOME : Dato Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim


KUALA LUMPUR: “Industri Pembinaan 3D merupakan perkara sulit berbahaya dan mengotorkan” kata Dato Sri Ir. Dr. Judin Abdul Karim dan menarik para hadirin tentang tiada yang berkenan dengan tapak pembinaan berada di kawasan kejiranan mereka.

Beliau berkongsi kajian kes Modular Technologies dari New York, dimana mereka telah membina bangunan (9 tingkat) dalam masa 4 minggu manakala tempat penginapan pelajar Australia (terdiri daripada 198 bilik tidur studio) dalam 50 minggu. Di Singapura pula, bangunan 40 tingkat Clement Canopy Condominium mengambil masa kurang dari setahun.

Dato’ Sri Ir. Dr. Judin meluahkan kaedah tersebut lebih bermanfaat daripada apa sahaja kaedah dari segi kualiti, keselamatan, pemantauan, tenaga kerja yang terlibat dan yang paling penting, kecekapan.

Bangunan 5 tingkat Show Unit @ KWASA Sentral di Malaysia telah dibina dalam 1.5 hari pengambilan adalah bahawa kita perlu bergerak dari ‘ketagihan’ kepada tenaga kerja murah dan berkembang untuk menggalakkan automasi. Ini akan mewujudkan peluang bagi kami untuk beralih daripada mengimport tenaga kerja dan memberi tumpuan kepada mengeksport produk dan teknologi kami

Jelajahi www.hihomes.my untuk menerokai harta bernilai RM1 bilion 

Banner Hihome 01

Source link