Artikel Terkini

Industri Berbillion Ringgit: Jenama Pampers Hilang Di Punggung, Tetapi Kekal Di Hati


Saat penulisan artikel ini dimulakan, penulis baru saja seminggu menyambut dan mengurus kelahiran anak pertama.

Si ibu setiap hari penat menyusukan, jadi penulis ambil tanggungjawab menjadi penukar pampers. Sambil-sambil tukar Pampers tiba-tiba muncul persoalan dalam minda penulis.

Apa Dah Jadi Dengan Jenama Pampers?

Kebanyakan orang Malaysia masih sebut lampin pakai
buang dengan panggilan pampers. Malah kata kunci ‘pampers’ paling kerap digunakan
di laman beli belah online untuk carian ‘diapers’.

Di antara contoh jenama yang kuat dikaitkan dengan sesuatu barangan ialah Maggi bagi mi segera dan Tupperware untuk bekas penyimpan makanan.

Di Malaysia, Maggi dan Tupperware masih mudah dijumpai di mana-mana. Tetapi mana perginya Pampers?

Carian di pasaraya-pasaraya besar atau kecil, tidak langsung menjumpai jenama Pampers. Nak kata dipasarkan dengan nama lain tak juga. Jenama-jenama yang dijumpai tidak ada yang dipunyai Procter & Gamble, iaitu pemilik jenama Pampers.

Sumber: Tesco Online Groceries (Malaysia)

Tinjauan ke laman web Pampers menemukan garis masa dengan perkembangan terakhir dicatat pada era 90an dan selepasnya terus fast forward ke ‘Today’. Lompong 30 tahun yang pada penulis boleh menimbulkan banyak tanda tanya.

Sumber: Pampers.com

Mungkinkah Pampers adalah ‘Nokia’ dalam dunia lampin
pakai buang?

Tidaklah begitu.

Hakikatnya, Pampers masih gah sebagai jenama lampin pakai buang nombor 1 dengan jualan tertinggi di pasaran global dan satu-satunya jenama lampin yang tersenarai di dalam Forbes 100 World’s Most Valuable Brands.

Harganya yang agak tinggi berbanding jenama lain di pasaran Malaysia, mungkin penyebab ia tidak lagi menjadi pilihan warga tempatan. Sebenarnya P&G ada juga mengeluarkan lampin pakai buang versi ekonomi dengan jenama ‘Luvs’, tetapi ia tidak juga dipasarkan di Malaysia.

Terkini, dilihat Pampers cuba membuat kemunculan semula di Malaysia melalui kerjasama eksklusif dengan sebuah laman beli-belah atas talian.

Second-Mover Advantage

Sumber: Wikipedia

Pampers bukanlah jenama yang mencipta lampin pakai buang. Ia adalah hasil inovasi pada era 1950an, kerana seorang lelaki bernama Victor Mills tidak berpuas hati dengan produk sedia ada. Pampers boleh dianggap sebagai second-mover, yang bertahan dan terus menguasai pasaran antarabangsa sehingga ke hari ini.

Kemudiannya, trend
penggunaan lampin pakai buang yang dikomersialkan telah membuka pula jalan
kepada puluhan jenama lain di seluruh dunia.

Sementara Pampers memposisikan produknya sebagai jenama ‘pioneer’ dan ‘premium’, di Malaysia khususnya; jenama lain kebanyakannya dipasarkan sebagai alternatif yang lebih mesra poket pengguna.

Jenama-jenama dari Malaysia juga ada beberapa contoh ‘Second-Mover’ atau ‘Later Entrant’ yang menarik untuk diperhatikan.

Kemunculan AirAsia
telah menjadi permulaan kejatuhan Malaysia Airlines.

Perodua gah menguasai
jalan raya di Malaysia dengan identiti kereta nasional yang dipelopori Proton.

Produk tenusu Farm Fresh yang baru setahun jagung, begitu pantas berkembang menyaingi jenama-jenama terkemuka antarabangsa.

Selesai tukar Pampers..eh lampin, penulis mula browse online untuk mencari kerusi keselamatan kanak-kanak pula. Notis wajib menggunakan Child Restraint System (CRS) mulai 1 Januari 2020 telah pun dikeluarkan.

Mungkin penulis yang belum terjumpa, tapi nampaknya
rata-rata CRS yang memenuhi piawaian keselamatan antrabangsa adalah produk
import dengan harga purata sehingga 4 angka.

Pasaran Produk Bayi Dan Kanak-Kanak Di Malaysia Bernilai Lebih RM1 Bilion Setahun

Pasaran lampin pakai buang mungkin sudah agak tepu, sampai pasaraya besar telah pun mengeluarkan jenama sendiri yang mengakibatkan Pampers terpinggir. Begitu juga dengan kebanyakan barangan lain dalam segmen berkenaan.

Tetapi pasaran CRS di Malaysia nampaknya masih ada ruang untuk pemain-pemain alternatif. Mungkin ini ‘the next big thing’ untuk usahawan-usahawan tempatan sekalian?

Sumber: Malaysian Institute of Road Safety Research (MIROS)

Ditulis oleh Izzudeen Razali. Penulis merupakan seorang penganalisis di sebuah firma pengurusan aset dan dana di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Komen

komen

Source link