Artikel Terkini

Ini 3 Perkara Yang WeChat Pay Buat Bagi Mengatasi e-Wallet Lain di Malaysia


WeChat Pay yang baru dilancarkan pada Ogos 2018, kelihatan semakin berkembang maju. Siapa yang tak kenal dengan aplikasi WeChat yang berasal daripada negara China ni kan? Kini dengan WeChat Pay, ia memudahkan kita menjalankan transaksi tanpa tunai.

Untuk menjadikan mereka lain daripada yang lain dan mengatasi e-Wallet lain di Malaysia, WeChat Pay telah melakukan 3 perkara tersebut:

1. Mesin Layan Diri Digital

Jenuh nak cari duit kertas nilai kecil seperti RM1 dan RM5? Lagi parah kalau nak cari duit syiling untuk dimasukkan ke dalam mesin layan diri atau vending machine ni.

Apa susah, pakai saja WeChat Pay, tak perlu lagi bawa wang kecil.

2. Pesan dan Bayar di Kedai Mamak

Tak hairan kalau restoran atau kafe ada menyediakan aplikasi atau POS untuk pesan makanan dan buat bayaran, tapi kedai mamak?

Lepas ni nak order teh tarik dan roti canai boleh guna WeChat Pay ni. Bayar secara cashless pun boleh.

Katanya peniaga pasar malam dan peniaga tepi jalan pun bakal gunakan WeChat Pay untuk kemudahan semua orang.

3. Isi Minyak

Fungsi WeChat Pay yang paling best, adalah fungsi ini. Pengguna boleh memilih stesen minyak dan jumlah minyak yang ingin dibeli, sampai saja di pam; kamera akan mengesan nombor plat kenderaan dan pam akan diaktifkan. Hebat kan? Semuanya dilakukan menggunakan aplikasi telefon pintar.

Sampai, isi dan keluar sepantas yang mungkin.

Sumber: Fintech News Malaysia

Samada kita bersedia atau tidak, Malaysia sedang menuju ke arah pembayaran digital. Boleh tahan juga promosi WeChat Pay tahun lepas, Kopi Starbucks Hanya RM1. Lepas ni mesti ada promosi menarik lagi kan? Teh Tarik sekupang?

Boleh baca lagi di Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya untuk ketahui pelbagai lagi e-Wallet yang ada di Malaysia.

Komen

komen

Source link