Artikel Terkini

Ini Cara Mudah Nak Bawak Sabun Untuk Cuci Tangan Di Luar, Lebih Berkesan


Seperti perkongsian IMPIANA terdahulu, Seorang pakar mikrobiologi dan timbalan presiden di American Council on Science and Health, Alez Berezow berkata penggunaan sabun dan air untuk mencuci tangan lebih berkesan menghindari jangkitan kuman mahupun bakteria berbanding hand-sanitizer

Ketika COVID-19 mengancam dunia, stok hand-sanitizer bukan sahaja terhad malah harganya agak mahal hingga mencecah RM 40 untuk 500ml. Bagi keluarga besar, ia agak merunsingkan. Tambahan menurut Berezow dalam artikel terdahulu, hand-sanitizer ini akan mengeringkan tangan jika ia digunakan secara kerap.

Sehubungan dengan itu, Myra Chaqkey berkongsi tip mudah untuk cuci tangan menggunakan sabun ketika berada diluar jika tidak mempunyai stok sanitizer

SABUN BUKU ni boleh letak dalam beg bawak kemana-mana.. ada air boleh cuci tangan dengan sabun lebih baik dari hand sanitizer

Bahan-bahan:
Sabun buku (tak semestinya dettol, apa-apa pun boleh selagi ia berbuih)
Bekas letak susu (beli dekat kedai Eco. Tak ada letak dalam botol air mineral terpakai pun boleh)
Pemarut

HAND SANITIZER kalau dah pakai sebelum makan tolong cuci tangan ye

P/S: Lepas beli barang tu, cuba cari tandas dalam premis tersebut atau sinki. Kalau tak ada boleh sediakan air dalam botol 1.5L 2 botol dalam kereta untuk kemudahan mencuci tangan



Source link