Artikel Terkini

Jack Ma Kongsikan Peranan Wanita Sebagai Salah Satu Faktor Kejayaan Alibaba


Semua orang pasti pernah mendengar nama Jack Ma bukan? Beliau merupakan lelaki terkaya di China yang telah mengasaskan syarikat Alibaba dan membangunkannya menjadi salah sebuah syarikat terbesar di dunia.

Baru-baru ini, Jack Ma telah bersara secara rasmi daripada jawatan CEO yang telah disandangnya sejak sekian lama.

Berkongsi kisah tentang perjalanan Alibaba sepanjang 20 tahun, Jack Ma menegaskan bahawa Alibaba tak akan berjaya tanpa pekerja wanitanya. 34% daripada kepimpinan atasan syarikat gergasi ini terdiri daripada kaum wanita manakala 47% daripada keseluruhan pekerjanya juga adalah daripada golongan wanita.

Jadi tak hairanlah kalau Jack Ma menganggap mereka ini penting dalam kejayaan syarikat tersebut. Menurut bilionaire ini lagi, wanita lebih fokus berbanding dengan lelaki walaupun berada dalam tekanan.

Beliau juga percaya yang dunia akan menjadi tempat yang lebih baik jika terdapat lebih banyak pemimpin wanita.

Selain itu juga, Jack Ma juga merupakan seorang yang berpandangan jauh ke hadapan. Bayangkan, beliau telah merancang pengundurannya daripada Alibaba ketika syarikat tersebut baru berusia 5 tahun untuk memberi peluang kepada muka baru.

Beliau mendedahkan bahawa yang beliau pernah digesa untuk meletak jawatan kerana dirinya dianggap tidak berkelayakkan. Ketika itu juga Alibaba menghadapi pelbagai masalah untuk kekal bertahan.

Tetapi lelaki ini masih berdegil untuk memegang jawatan CEO tersebut dan berjanji untuk meletakkan jawatan hanya selepas syarikat tersebut berjaya.

Bermula dari saat itulah Jack Ma mula
memikirkan rancangan persaraannya serta yang paling penting siapa yang bakal
mewarisi kerusi panas e-commence terkemuka itu.

Jack Ma memperuntukkan masa setahun untuk membina sistem bagi mengenal pasti serta melatih bakal pemimpin yang tepat untuk syarikat tersebut. Lebih menarik lagi sistem ini diinspirasikan daripada pelbagai sistem parlimen termasuk dari Amerika Syarikat dan juga kerajaan Rom.

Nak tahu kenapa Jack Ma bersusah payah membina sistem ini? Ini kerana bagi Jack Ma sesuatu syarikat itu tidak boleh terlalu bergantung kepada hanya seorang pemimpin untuk berjaya, tetapi perlu berpegang kepada sistem, budaya serta pekerja yang ada.

Itulah yang dipelajarinya hasil daripada pemerhatian terhadap gergasi di Jepun dan juga Amerika.

Jadi tak hairanlah Jack Ma berjaya membangunkan Alibaba setanding dengan Amazon dalam tempoh 20 tahun ini. Segalanya dirancang dengan jelas dan teratur dari peringkat awal lagi.

Mungkin kita boleh mempelajari sesuatu daripada kisah menarik beliau ini.

Sumber Rujukan: https://www.businessinsider.my/i-have-a-lot-of-powerful-women-jack-ma-just-shared-alibabas-secret-to-surviving-a-terrible-20-years/Source link