Artikel Terkini

Jom Belajar Cara Nak Kira ‘Net Worth’ Diri Sendiri


Kalau kita baca di Majalah Forbes atau majalah bisnes yang lain, seringkali kita lihat ranking kekayaan individu berdasarkan ‘Net Worth’. 

Macam contoh di bawah senarai orang kaya di Malaysia mengikut Net Worth mereka di laman web Forbes:

Kredit Gambar: Forbes

Apa Itu Net Worth?

Bahasa mudahnya Net Worth adalah nilai kekayaan seseorang. Bahasa accounting pula adalah jumlah aset ditolak liabiliti, maka dapatlah nilai bersih kekayaan yang dimiliki.

Kalau kereta masih hutang, rumah hutang ia masih liabiliti dan milik bank sehingga sudah dilunaskan bayaran penuh. Aset lain seperti emas, dinar, wang tunai, pelaburan, pendapatan dari hasil sewa rumah, kenderaan, pegangan saham dalam syarikat, tanah, royalti, bisnes, nilai tunai terkini dalam takaful, dividen, bon, jenama diri, laman web, blog, harta warisan semua adalah aset peribadi.

Di sini kita boleh nilai Net Worth kita sendiri:

https://financialmentor.com/calculator/net-worth-calculator

Berapa Nilai Net Worth Ketika Umur 40?

Dari listenmoneymatters.com, nilai dicadangkan adalah $35,000 (minimum RM144, 000). Sasaran bagi mereka berumur 30 adalah mendapatkan total NetWorth dua kali gaji setahun pada usia 40. Contoh sekarang jumlah pendapatan kita adalah RM75, 000 setahun, pada usia 40 kita patut ada Net Worth sebanyak RM150,000.

Kenapa Net Worth Penting?

Macam kita nak beli saham, mesti tengok prestasi kewangan syarikat tengok balance sheet je dah boleh faham. Sama juga dengan pasangan kita, tak perlu lah tanya guna terma Net Worth, tanya saje apa hutang dia. Kalau hutang keliling pinggang, boleh jadi Net Worth beliau adalah negatif.

Kalau takde hutang belajar, hutang kad kredit, hutang perabot, hutang peribadi dan dia ada hutang rumah, kenderaan dan PTPTN saja, maka boleh dibawa bincang bersama dan boleh setel je. Sebab hutang ini bila dilangsaikan dan menjadi aset bernilai nanti.

Ini bermakna Net Worth adalah tersembunyi dan tidak dapat dilihat dari luaran, kena tulis secara terperinci baru tahu nilai bersih seseorang itu.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individuSource link