Artikel Terkini

Jom Berkenalan Dengan Saham Small Cap


Banyak kajian akademik telah mendapati bahawa, dalam jangka masa yang panjang, saham yang mempunyai small cap cenderung mengatasi saham large cap melalui penggunaan margin yang besar. Saham small cap pada kebiasaannya mempunyai volatility yang besar, terutamanya dalam keadaan pasaran bear market.

Standard piawaian market cap saham adalah seperti berikut:

Mega Cap: $200 bilion dan lebih
Large Cap: $10 – $200 bilion
Mid Cap: $2 – $10 bilion
Small Cap: $300 juta ke $2 bilion
Micro Cap: $50 juta ke $300 juta
Nano Cap: $50 juta ke bawah

Asas Pengetahuan Saham Small Cap

Kajian mendapati bahawa saham small cap memberikan pulangan yang lebih besar berbanding dengan saham large cap. Namun apabila pulangan lebih tinggi, risiko juga akan turut meningkat.

Langkah pertama dalam pelaburan ialah mengenali risiko pasaran, yang merupakan tahap pertama yang juga dikenali sebagai beta risk. Saham small cap cenderung untuk jadi tidak menentu, iaitu turun naik dengan kadar yang tinggi.

Apabila turun naik menjadi terlalu besar, secara tidak langsung beta risk juga akan turut menjadi besar. Semua ini disebabkan syarikat-syarikat kecil lebih berpotensi untuk mencatatkan pertumbuhan yang pesar, juga terdedah kepada risiko perniagaan mereka tidak menjadi; maka pelabur kena lebih berhati-hati.

Tidak Mudah Dicairkan

Di samping itu juga, saham small cap mempunyai risiko kecairan (liquidity), iaitu kecairan yang rendah. Kecairan adalah salah satu komponen untuk memudahkan kita membeli dan menjual saham syarikat dengan pantas. Jika kecairan rendah ianya akan meningkatkan risiko perdagangan.

Saham small cap kurang menjadi tumpuan media massa, penganalisis kewangan dan sebagainya. Jika kekurangan tumpuan orang ramai, sekaligus saham ini kebiasaannya terabai dan tidak menarik perhatian orang ramai.

Secara tidak langsung, ia memberi satu petunjuk negatif kepada orang yang ingin meneruskan pelaburan untuk tempoh jangka masa yang panjang. Firma-firma di Wall Street, kebiasaannya tidak mempunyai insentif untuk memantau saham small cap, kerana institusi pelaburan lebih gemar untuk melabur ke dalam saham yang kukuh dan merupakan saham large cap.

Risiko ini mungkin negatif daripada beberapa perspektif, tetapi ia juga mempunyai sisi lain yang positif.

Di Amerika Syarikat, cara paling mudah untuk melabur dalam saham small cap adalah, menerusi dana indeks atau dana dagangan bursa (ETF).  Indeks small cap pertama dibuat pada 1984, oleh Frank Russell dan dikenali sebagai Indeks Russell 2000

Indeks ini mampu memberikan peluang bagi para pelabur supaya menjadi aktif dalam pasaran saham small cap. Tanpa perlu meneliti setiap syarikat secara individu, ianya merangkumi 2,000 saham small cap yang ada di pasaran saham Amerika Syarikat.

Russell 2,000 juga merupakan indeks saham small cap yang paling banyak diikuti hari ini.  Lebih daripada 90 peratus daripada pengurus pelaburan small cap, menggunakan Russell 2000 sebagai penanda aras pasaran saham small cap.

S&P (Standard And Poor’s), juga mempunyai indeks small cap dengan memasukkan 600 syarikat, tetapi ia tidak mendapat daya tarikan yang tinggi seperti Russell 2000.

Saham Small Cap Berpotensi Untung Lebih Besar Berbanding Large Cap

Pada awal tahun 1990, Eugene Fama dan Ken French telah merumuskan hasil kajian mereka bahawa saham small cap lebih menguntungkan berbanding saham large cap. Namun mereka mendapati pertumbuhan keuntungan pelaburan tersebut lebih memerlukan masa panjang berbanding large cap.

Eugane Fama dan Ken Perancis tidak melihat penemuan mereka sebagai Holy Grail kepada pelabur-pelabur. Sebaliknya, mereka juga menyuarakan bahawa, saham small cap lebih terdedah kepada kebankrapan pihak syarikat, walaupun mampu memberi, potensi prestasi keuntungan yang tinggi.

Lain Pula Definisi Di Malaysia

Kalau di Malaysia, kita biasa dengar Small Cap dan Mid Cap disekalikan bersama. Kategori ini merangkumi saham-saham yang mempunyai market cap di antara RM200 juta dan RM2 bilion.

Tengok saja perbandingan kenaikan harga saham pada tahun 2019:

Saham Small Cap dan Mid Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Small-Cap-dan-Mid-Cap-Bawah-RM2-Bilion-700x458.jpg

Saham Large Cap

This image has an empty alt attribute; its file name is Top-10-Saham-Syariah-Paling-Untung-Tahun-2019-Kategori-Large-Cap-Atas-RM2-Bilion-700x423.jpg

Yang mana lagi power agak-agak? Tetapi harus diingat, risiko bagi saham Small Cap dan Mid Cap adalah lebih tinggi berbanding saham Large Cap.

Begitu juga prestasi yang ditunjukkan FBM KLCI berbanding dengan FBM Small Cap:

Sumber: Trading View
Sumber: Trading View

FBM KLCI mencatatkan penurunan sebanyak 8.45% dalam masa setahun, manakala FBM Small Cap pula mencatatkan kenaikan sebanyak 9.41%.Source link