Artikel Terkini

Kedudukan Pengerusi, CEO TM kekal sehingga pengumuman PMGEORGE TOWN: Kedudukan Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Telekom Malaysia Bhd (TM) kekal sehingga pengumuman pelantikan dilakukan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, perubahan dalam kedudukan kedua-dua jawatan berkenaan hanya akan dibuat selepas menerima surat rasmi daripada Dr Mahathir.

Tegasnya, sebarang urusan berhubung isu lantikan dalam TM itu mesti datang secara langsung daripada PM dan bukan daripada sumber kedua atau ketiga.

“Jawatan Pengerusi dan CEO yang dilantik oleh Kementerian Kewangan adalah selepas mendapat surat dan catitan daripada Perdana Menteri sendiri. Sehingga kini, arahan belum diterima daripada Perdana Menteri bagi pertukaran, maka jawatan Pengerusi dan CEO TM masih orang sama,” katanya semasa sidang media di Perpustakaan Digital Pulau Pinang di sini pada Sabtu.

Beliau mengulas laporan bertajuk “Telekom CEO standoff” oleh The Edge Financial Daily pada Jumaat.

Laporan yang memetik sumber itu mendakwa, Pengerusi TM, Rosli Man enggan meneruskan pelantikan pemangku CEO, Imri Mokhtar bagi menggalas tugas itu walaupun pelantikan beliau telah diluluskan oleh pemegang saham khas TM, Menteri Kewangan (Diperbadankan).

Bagaimanapun, TM dalam kenyataan kepada Bursa malaysia pada Jumaat memaklumkan, Rosli telah menerima permintaan daripada Pejabat Perdana Menteri (PMO) untuk menangguhkan pelantikan CEO kumpulan itu selain telah memaklumkan Lembaga Pengarah mengenai permintaan PMO tersebut pada awal Mac lalu.

Source link

Related Posts