Artikel Terkini

Kenanga Bersama Merchantrade Memperkenalkan E-Dompet Broker Saham yang Pertama di Malaysia


Kenanga Investment Bank Berhad (Kenanga) hari ini mengumumkan jalinan kerjasama dengan Merchantrade Asia Sdn Bhd (Merchantrade) dalam memperkenalkan e-dompet broker saham yang pertama di Malaysia, Kenanga Money, dengan sokongan ciri kad prabayar Visa.

Sebagai sebahagian daripada perjalanan digitalisasi Kenanga yang berterusan, pengenalan Kenanga Money menandakan kemasukan bank pelaburan ini dalam ruangan sistem pembayaran tanpa tunai, yang memberi kebebasan kepada pelanggannya untuk memindahkan dana dari akaun dagangan saham ke e-dompet dan kad prabayar dengan mudah bagi pembayaran runcit, pengiriman serta pengeluaran wang di seluruh dunia. Pengguna juga akan menikmati kemudahan fungsi pelbagai mata wang yang inovatif yang membolehkan mereka membeli, menjual dan menyimpan sehingga 20 mata wang asing pada satu-satu masa, dengan kadar pertukaran yang kompetitif di Merchantrade.

“Berkongsi visi yang sama untuk menginovasikan penyelesaian kewangan, kolaborasi strategik bersama Merchantrade ini memberi peluang kepada kami untuk membentuk semula pengalaman dalam pembrokeran saham buat pelanggan. Selain menikmati pendapatan faedah daripada baki kredit, pelanggan juga dapat mengakses dana mereka dengan mudah melalui e-dompet dan kad untuk pembelian harian, pengeluaran tunai dan transaksi pelbagai mata wang di dalam dan luar negara, menjadikannya satu pengalaman yang meningkatkan kemudahan serta fleksibiliti dalam kehidupan seharian mereka,” kata Datuk Chay Wai Leong, Pengarah Urusan Kumpulan Kenanga Investment Bank Berhad.

“Dengan hampir 300,000 pemegang akaun Kenanga, usaha digitalisasi kami memfokuskan pada peningkatan ekosistem untuk menghasilkan nilai tambah baharu buat pelanggan. Selari dengan itu, Kenanga Money bakal melengkapkan perancangan rangkaian penyelesaian digital kami yang semakin membangun, yang menyasarkan pada penyediaan sebuah persekitaran bersepadu, lancar dan merangkumi pelbagai aspek untuk menampung capaian pelanggan kami yang kian meningkat,” tambah Datuk Chay.

“Kami sentiasa mencari peluang baharu dengan rakan kongsi yang terbaik untuk bekerjasama dalam memperluaskan jangkauan kami bagi memenuhi keperluan pasaran yang lebih besar menerusi teknologi dan penyelesaian yang unik. Justeru itu, kami amat berbesar hati dengan usahasama dengan Kenanga Investment Bank Berhad, pembrokeran saham runcit terkemuka di Malaysia dalam melancarkan e-dompet broker saham yang pertama di Malaysia. Apatah lagi, Kenanga dan Merchantrade merupakan jenama tempatan yang telah lama bertahan dan kini berkembang maju melalui inovasi digital. Kami yakin Kenanga Money akan membawa arus perubahan dalam industri pembrokeran saham dan diterima dengan penuh keterujaan oleh pedagang saham yang celik digital serta arif di negara pada masa kini,” kata Ramasamy K Veeran, Pengarah Urusan Merchantrade.

Merchantrade adalah pemain dalam teknologi kewangan dan e-tunai yang terkemuka di Malaysia, serta pengendali Perniagaan Perkhidmatan Wang terbesar negara. Syarikat ini menyediakan perkhidmatan kepada lebih tiga juta capaian pelanggan melalui saluran digital dalam talian dan di aplikasi serta rangkaian fizikal yang luas di seluruh negara. Selain itu, syarikat ini juga telah membina sebuah ekosistem digital yang komprehensif untuk tujuan kewangan serta perkhidmatan lain menerusi kerjasama dan kolaborasi sesama industri bagi memperkaya kehidupan pelanggan serta komuniti mereka.

Kenanga Money akan dilancarkan secara berperingkat dalam beberapa bulan akan datang.

###

About Kenanga Investment Bank Berhad 197301002193 (15678-H)

Established for more than 45 years, Kenanga Investment Bank Berhad  (the Group) is a financial group in Malaysia with extensive experience in equity broking, investment banking, treasury, Islamic banking, listed derivatives, investment management, wealth management, structured lending and trade financing. Today, it is an award-winning leading independent investment bank in the country with a continuous commitment towards driving collaboration, innovation and digitalisation in the marketplace.

Kenanga Investment Bank Berhad is the largest independent investment bank* in Malaysia by equity trading volume and value, as well as, one of the top brokerage houses with the largest network of remisiers. Its fast-growing client base enjoys convenience through more than 30 locations throughout Malaysia.

The Group has garnered a host of awards and accolades reflecting its strong market position. It was awarded under the categories of Best Overall Equities Participating Organisation by Bursa Malaysia, Best Retail Equities Participating Organisation, Best Institutional Equities Participating Organisation; along with Best Trading Participant and Best Institutional Equities Participating Organisation and for Equity and Financial Derivatives for 17 consecutive years. The Group was also accorded the title of Best Institutional Derivatives Trading category by Bursa Malaysia.

The Group continues to be a regular and repeat recipient of distinguished industry accolades, such as the Lipper, Fundsupermart and Morningstar awards.

Rakuten Trade Sdn Bhd, the Group’s joint venture with Japan’s Rakuten Securities, Inc. was named FinTech Company of the Year.

For its continued efforts towards community outreach and employee volunteerism, the Group was awarded the coveted CSR Award (Investment Bank) at the CSR Malaysia Awards 2019, an award endorsed by the Ministry of Women Affairs and Family Planning.

* year to date based on Bursa Malaysia’s Participating Organisations (POs) Trading Summary.

Iklan


IklanSource link