Artikel Terkini

Kenapa Ahli Ekonomi Gagal Meramal Keadaan Ekonomi Masa Akan Datang?


Ada satu jenaka dalam ekonomi yang berbunyi seperti ini ‘jika anda kumpulkan dua orang ahli ekonomi dalam satu bilik, maka anda akan dapat tiga pendapat’. Jenaka tersebut bukanlah memperkecilkan kemampuan ahli ekonomi, tetapi cuba mengetengahkan isu ‘pendapat atau pemahaman ahli ekonomi yang rumit’.

Jadi persoalannya, ‘kenapa ahli ekonomi gagal meramal keadaan ekonomi di masa akan datang?’

Sebelum kita bermula, jom kita fahamkan dulu apa yang dimaksudkan dengan ahli ekonomi (economist):

Seorang ahli ekonomi adalah seorang pengkaji ilmu sains ekonomi. Seorang ahli ekonomi perlulah belajar, mengembangkan, menerapkan teori dan konsep dari perspektif ekonomi, serta menulis mengenai dasar ekonomi. 

Di dalam bidang ini terdapat pelbagai sub-bidang kajian contohnya mereka fokus dalam pasaran tertentu seperti saham, lalu melakukan analisis makro-ekonomi, analisis mikro-ekonomi atau analisis penyata kewangan; yang melibatkan kaedah analisis dan teknik seperti ekonomi, statistik, economics computational models, ekonomi kewangan, financial mathematics dan ekonomi matematik serta banyak lagi.

Semasa menerima Nobel prize untuk ekonomi, Friedrich Hayek telah membuat pengakuan yang menakjubkan. Beliau berkata ‘bukan hanya ahli ekonomi yang tidak pasti mengenai ramalan mereka, tetapi kecenderungan mereka untuk membentangkan penemuan; melalui kepastian bahasa sains adalah mengelirukan dan mungkin mampu memberi kesan buruk kepada ekonomi’.

Perkara tersebut sudah terlalu lama disuarakan oleh Friedrich Hayek, lebih daripada 40 tahun yang lalu. Namun sehingga ke hari ini, ia sering dilupakan dan selalu diabaikan.

Salah satu masalah utama dalam ramalan ekonomi ialah penggunaan perubahan kecil dalam pelbagai pemboleh-ubah, telah membuat ramalan yang kurang jelas, mustahil dan kompleks.  Untuk memahami betapa cepat data matematik boleh menjadi rumit, Prof Sir Michael Berry cuba meramalkan arah pergerakan bola snooker apabila menerima sentuhan daripada pukulan para pemain.

Meneka arah tuju pada sentuhan pukulan pertama sangat mudah. Kedua walaupun sedikit sukar, tapi masih lagi mampu meramal pergerakan bola tersebut. Masalah semakin besar, contohnya pada pukulan ke sembilan, para ahli matematik perlu mengambil kira daya tarikan graviti untuk meramal arah pergerakan tersebut. Sehinggalah pukulan ke lima puluh enam, mereka perlu mengambil kira kesan setiap zarah dalam menentukan arah pergerakan bola.

Ibarat seperti itulah ilmu ahli ekonomi, sedikit membimbangkan apabila ia semakin rumit, sehinggalah haluan ramalan tersebut kurang jelas.

Bagaimana contoh analisa
arah pergerakan ekonomi yang baik? :

Kita boleh mengambil contoh Michael Story, yang boleh dikategorikan sebagai “superforecaster“. Beliau pernah menduduki tangga ke-18 daripada 20,000 yang mengikuti pertandingan the good judgement team.

Kesemua peserta telah mengikuti pertandingan tersebut, yang dianjurkan oleh US Intelligence Community bagi mencari bakat terbaik meramal keadaan ekonomi global pada masa akan datang. Pertandingan tersebut dilancarkan pada tahun 2011, dan mengambil masa selama empat tahun untuk disiapkan.

Setiap peserta wajib menjawab 500 soalan berkaitan pasaran komoditi minyak(oil) dan kaitan dengan ekonomi global semasa. Keputusannya golongan penganalisa biasa seperti Michael Story, berjaya mengalahkan golongan profesional, walaupun golongan profesional menggunakan akses data rahsia.

Persoalannya bagaimana mereka mampu mengalahkan golongan profesional?

Kita juga boleh melihat analisa yang dilakukan oleh Prakash Loungani, iaitu seorang penganalisis di International Monetary Fund (IMF). Beliau telah mendapati hasil yang sangat membimbangkan, iaitu  analisis beliau telah mendedahkan bahawa ahli ekonomi gagal meramalkan 148 daripada 150 kemelesetan ekonomi global pada masa lalu.

Malahan individu seperti Mark Pearson, timbalan pengarah untuk pekerjaan, buruh dan hal ehwal sosial di Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Paris, mengakui dan berkata: “Kami semakin teruk, buruk dan payah, dalam membuat ramalan kerana dunia semakin rumit.”

Kesimpulannya di sini, mungkin ahli ekonomi boleh memikirkan semula cara mereka memandang ekonomi dan pasaran global sejajar dengan perubahan daripasa masa ke semasa.

Contohnya mereka boleh membuat 2 pandangan seperti, jika berlaku peningkatan aktiviti ekonomi apa yang akan bakal berlaku, atau jika berlaku penurunan aktiviti ekonomi apa yang akan bakal berlaku. Bukan hanya menumpukan kepada satu pandangan semata-mata. Tidak perlu malu jika melakukan kesilapan.

Bagi makluman para pembaca, para pelabur dan pedagang perlu membuat analisa ekonomi dengan baik, agar mampu bertindak balas terhadap reaksi yang akan bakal terjadi terhadap ekonomi yang akan datang.

Suka sekiranya kami memetik kata-kata hikmah ini ‘Bulls Make Money, Bears Make Money, Pigs Get Slaughtered’. Baik atau buruk sesuatu keadaan ekonomi itu kurang penting bagi seorang pelabur atau pedagang, yang penting kita tahu menyerap peluang, sejauh mana reaksi pasaran terhadap ekonomi, pasaran dan sebagainya.

Komen

komen

Source link