Artikel Terkini

Kisah Inspirasi Pemegang Saham Terbesar Gucci, Francois Pinault


Tidak mudah menjadi salah seorang jutawan terbesar di dunia sedangkan lahirnya daripada kehidupan yang amat susah sejak zaman kecil. Itulah kisah Francoise Pinault yang merupakan salah seorang jutawan terkenal di Perancis kerana teknik dan strategi perniagaannya yang amat bijak.

Kata beliau, “Untuk berjaya memerlukan tekad dan kerja keras.”

Pinault Dan Artemis

Pinault memulakan kumpulan perniagaan yang dikenali sebagai Artemis yang kini merupakan konsortium mewah terkemuka di dunia selepas beberapa tahun bekerja di syarikat ayahnya.

Kini, ia mempunyai lebih daripada lima belas jenama mewah terbaik di dunia yang bekerja di bawahnya dan Artemis merupakan salah satu sumber utama kekayaan Francois Pinault.

Kejayaan tidak akan datang tanpa adanya masalah dan konflik. Pinault pernah terlibat dalam pertempuran lama dengan LVHM berhubung pemilikan GUCCI tersebut.

Perang ini dicatat secara meluas di media Perancis kerana melibatkan dua orang Perancis terkaya pada masa itu, Pinault dan juga Bernard Arnault.

Memiliki Jenama Lain Yang Mewah

Tidak berpuas hati dengan hanya jenama mewah, Pinault mula mengusahakan seni kontemporari dan moden sebagai jalan perniagaan alternatifnya pula. Akibatnya, beliau telah membeli Christie iaitu rumah lelong seni terbesar di dunia.

Selain itu, Pinault telah memiliki beberapa lukisan paling jarang di dunia, termasuk karya Picasso, Mondrian dan Jeff Koons.

Usaha kejayaannya melebihi semua ahli perniagaan lain di Perancis dari segi pelbagai perniagaan. Dia memiliki jenama lain seperti pengangkut bagasi Samsonite, Chateau Latour, dan Vail Ski Resort di Colorado. Ini adalah tambahan kepada beberapa jenama mewah lain yang dimiliki.

Bagaimana beliau telah memiliki kesemua jenama mewah tersebut, begitulah komitednya beliau dalam menguruskan saham bagi semua syarikat yang terlibat. Francois Pinault yang merupakan pemegang saham terbesar Gucci ini amat dikagumi dunia atas kejayaan yang dicapainya.

Kini, Pinault telah menjadi role model kepada mereka yang ingin menjadi jutawan perniagaan. Boleh dikatakan kejayaan beliau adalah dari titik peluh usahanya sendiri dan menjadi inspirasi ramai orang di seluruh dunia.

Perniagaannya kini telah diambil alih oleh anaknya Francois-Henri.

Kesimpulannya, untuk berjaya seperti Francois Pinault memerlukan usaha yang sangat gigih dan azam yang kuat. Di samping itu, sentiasa memikirkan cara untuk mendapatkan hasil lebih daripada yang diperolehi sekarang.

Sumber Rujukan:Source link