Artikel Terkini

Kisah Roti Gardenia Yang Dah Lama Bertapak Dalam Industri Makanan


Zaman berganti zaman, jenama roti Gardenia mempunyai keunikannya yang tersendiri. Roti lain memang takkan sama dengan Gardenia yang mempunyai rasa yang sedap dan unik.

Sesuai dengan taglinenya, ‘Sungguh enak dimakan begitu saja’.

Roti ini dikatakan merupakan resepi daripada ‘Pak Cik Slocum’ atau ‘Uncle Slocum’. Pasti ramai yang tertanya-tanya siapa sebenarnya Uncle Slocum ini kan?

Kisah
Sejarah Roti Gardenia Dan Siapa Di Sebalik Jenama Ini

Roti Gardenia bermula di Sabah pada tahun 1969 dan kini roti Gardenia amat popular di Semenanjung Malaysia. Nak tahu sejarah penuh Gardenia, kita kena berkenalan dengan IESC terlebih dahulu.

IESC merupakan singkatan kepada International Executive Service Corporation yang merupakan sebuah badan pembangunan ekonomi. IESC berpusat di Amerika Syarikat dan telah diasaskan oleh David Rockefeller.

Penubuhannya bertujuan untuk membangunkan firma perniagaan milik persendirian di seluruh dunia. Ia untuk membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat dunia.

Salah satu idea mereka adalah untuk membina atau membangunkan cabang perniagaan roti di Malaysia pada tahun 1969. Bagi memulakan hasrat tersebut, seorang tukang roti yang berpengalaman telah dihantar ke Malaysia.

Beliau adalah Horatio Sye Slocum iaitu pakar pembuat roti dan pastri.

Slocum sampai di Malaysia dengan dana bantuan IESC
dalam memulakan perniagaannya. Di Malaysia, Slocum telah menjalinkan kerjasama
dengan ahli perniagaan terkenal di Sabah iaitu Wong Tze Fatt.

Selepas itu Slocum memanggil seorang lagi rakannya iaitu Jim Humphries iaitu pakar pembuat krim pastri. Jadi pengasas asal Gardenia adalah mereka bertiga.

Resepi roti tersebut menjadi kekuatan utama syarikat. Selepas beberapa tahun, mereka telah berkembang dan telah membuka syarikat di Singapura yang dikenali sebagai Gardenia International Pty. Ltd.

Pada ketika itu, mereka mengharapkan pembukaan syarikat di Singapura dapat membantu memperbesarkan pasaran mereka ke seluruh Asia Tenggara. Selepas 2 tahun dibangunkan di Singapura, jenama roti Gardenia ini berjaya mencuri hati warga Singapura.

Pada tahun 1991, Gardenia Bakery milik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah membuka perniagaannya di Semenanjung Malaysia. Kalau masuk area Shah Alam, mesti perasan kilang besar tepi highway tu kan?

Kesimpulannya, tanpa Uncle Slocum kita semua takkan dapat menikmati roti yang cukup enak ini. Untuk berjaya seperti Gardenia, kita memerlukan produk atau resepi yang unik dan lain daripada yang lain.

Selepas ini, bila makan roti Gardenia jangan lupa Uncle Slocum ya!

Sumber Rujukan:

  1. https://iluminasi.com
  2. http://suamiisterianak.blogspot.comSource link