Artikel Terkini

Korea Selatan akan pertimbang guna minyak rizab jika berlaku gangguan bekalanSEJONG: Korea Selatan akan mempertimbang untuk menggunakan minyak rizab strategiknya jika berlaku gangguan bekalan susulan serangan dron ke atas fasiliti pemprosesan minyak di Arab Saudi, lapor agensi berita Yonhap memetik kenyataan seorang pegawai kanan pada Selasa.

Minyak rizab gabungan yang dipegang oleh kerajaan Korea Selatan dan penapis tempatan berjumlah 200 juta tong pada 2018.

“Kerajaan akan bertindak pantas melaksanakan langkah-langkah untuk menstabilkan bekalan dan permintaan… jika berlaku gangguan bekalan minyak,” kata Kim Yong Beom, naib menteri ekonomi dan kewangan dalam satu mesyuarat dengan pegawai berkaitan di pusat bandar Seoul.

Arab Saudi telah bertindak menggantung kira-kira separuh daripada pengeluaran minyaknya susulan beberapa siri serangan dron pada Sabtu yang merosakkan dua loji utama.

BACA: Serangan kilang minyak Aramco: Impak atas pasaran kewangan belum dirasai

Sekumpulan pemberontak Yaman telah mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan itu.

Arab Saudi berkata penggantungan itu akan membabitkan sejumlah 5.7 juta tong minyak mentah sehari, kira-kira lima peratus daripada pengeluaran minyak harian dunia.

Kim berkata Korea Selatan akan mencari sumber alternatif minyak import dalam rundingan dengan penapis tempatan, jika perlu.

Serangan itu, bagaimanapun, tidak akan menyebabkan sebarang gangguan besar ke atas import minyak Korea Selatan dari Arab Saudi, dan mungkin mempunyai kesan yang terhad kepada ekonomi Korea Selatan.

Arab Saudi adalah pembekal utama minyak kepada Korea Selatan.

BACA: Jika pelantar minyak Arab Saudi diserang lagi, Amerika sudah ‘bersedia’ – Trump

Tahun lepas, Korea Selatan mengimport sejumlah 323 juta tong minyak mentah dari Arab Saudi, yang menyumbang hampir 30 peratus daripada jumlah keseluruhan import bahan itu, menurut data Persatuan Petroleum Korea.

Kim berkata kerajaan akan memantau rapat harga minyak kerana terdapat kemungkinan bahawa situasi itu akan berlanjutan susulan ketidakstabilan di Timur Tengah.

BACA: AS keluar minyak daripada simpanan strategik – Trump

Penapis Korea Selatan telah mengimport minyak mentah Arab Saudi di bawah kontrak jangka panjang, dan Arab Saudi berjanji untuk mencegah masalah dalam pembekalan minyak mentah menerusi rizabnya.

S-Oil Corp, yang memperoleh kebanyakan minyak mentah daripada pemegang saham nombor satu Arab Saudi iaitu Aramco, berkata gangguan bekalan tidak mungkin berlaku memandangkan minyak rizab syarikat itu disimpan di beberapa negara lain seperti Belanda dan Jepun.

— BERNAMA

Source link

Related Posts