Artikel Terkini

Langit Berlin tiada jerebu, tetapi dihiasi layang-layang gergasiKALAU di Malaysia langitnya kini tidak kelihatan jelas dek jerebu, namun di Berlin, Jerman, lain pula keadaannya.

Puluhan layang-layang gergasi menghiasi dada langit kota metropolitan yang terletak di Benua Eropah itu sempena Festival Layang-Layang Gergasi yang berlangsung pada Sabtu.

Acara warna-warni yang memasuki tahun kelapan itu diadakan dengan penuh meriah di tapak lapangan terbang lama di barat Berlin.

Walaupun berdepan dengan cuaca panas, namun ia tidak menghalang pelayang-pelayang untuk menerbangkan layang-layang masing-masing.

Menurut penganjur, Robert Kirsch, keadaan cuaca dan angin adalah sesuatu yang di luar kawalan dan ia merupakan cabaran setiap kali penganjuran festival tersebut.

Katanya, lebih 80 layang-layang bersaiz 18 meter hingga 47 meter dinaikkan setiap hari, dengan penyertaan penggemar permainan itu dari seluruh Eropah.

Festival tersebut menarik ribuan pengunjung yang hadir menyaksikan pelbagai jenis layang-layang gergasi, antaranya memaparkan watak adiwira, haiwan, fantasi dan makhluk mitos.

Source link