Artikel Terkini

Lima Konsep Asas Ekonomi Yang Perlu Kita Tahu


Memahami apa itu ekonomi bukanlah satu kewajipan yang utama, jika hendak dibandingkan dengan memahami bagaimana untuk mengimbangi bajet pendapatan diri sendiri dan keluarga. Namun, tanpa kita sedari ekonomi sebenarnya memberikan kesan yang besar dalam kehidupan seharian kita.

Ini kerana pada asasnya, setiap daripada kita mempunyai pilihan dan kita berupaya untuk membuat pilihan tertentu. Jom kita lihat 5 konsep asas ekonomi yang perlu kita ambil tahu. 

1. Kekurangan (Scarcity)

Kekurangan adalah merupakan salah satu konsep yang paling asas dalam bidang ekonomi. Secara ringkasnya, dunia mempunyai sumber yang terhad untuk memenuhi permintaan yang tidak terhad penduduk dunia.

Sebagai contoh, kita hanya ada produk gandum yang ditanam dan kuantitinya adalah terhad. Sesetengah orang mahu roti, sesetengah orang mahu bijirin dan sebagainya. Namun, berdasarkan pengeluaran gandum yang terhad, produk mana yang dapat dihasilkan dengan banyak?

Bagaimana kita hendak membuat keputusan berapa banyak tepung gandum perlu dihasilkan untuk membuat roti atau bijirin?. Hanya satu jawapan, iaitu sistem pasaran.

2. Penawaran dan Permintaan (Supply & Demand)

Sistem pasaran pula didorong oleh penawaran dan permintaan. Katakan ramai orang inginkan roti, ini bermakna permintaan untuk roti adalah tinggi. Permintaan yang tinggi bermakna kita boleh mengenakan bayaran yang lebih untuk membuat roti.

Jadi kita boleh mendapatkan lebih banyak wang secara purata dengan menukarkan gandum kepada roti, berbanding menukarkan gandum yang sama kepada penghasilan bijirin.

Maka, lebih ramai orang mula membuat roti dan selepas beberapa kitaran pengeluaran, terdapat begitu banyak roti di pasaran sehingga harga roti menjunam. Sementara itu, harga bijirin meningkat kerana penawaran yang sedikit hingga menyebabkan semakin ramai yang mula menukarkan gandum kepada bijirin untuk meraih keuntungan.

Begitulah kitaran pengeluaran yang sering berlaku. Pada asasnya, penawaran dan permintaan membantu menjelaskan mengapa sesuatu produk mampu berubah harga pada tahun lalu berbanding tahun berikutnya.

3. Kos dan Faedah (Costs and Benefits)

Konsep kos dan faedah meliputi skop yang lebih besar dalam ekonomi. Ianya mempunyai kaitan dengan jangkaan dan pilihan yang rasional. Dalam apa jua keadaan, orang ramai cenderung untuk membuat pilihan yang mempunyai lebih manfaat kepada mereka dengan kos yang paling rendah atau secara mudahnya manfaat melebihi kos.

Berbalik kepada roti: Jika permintaan adalah tinggi, kebanyakan pembuat roti akan mengambil lebih banyak pekerja untuk membuat lebih banyak roti dengan syarat harga roti dan jumlah jualan mewajarkan kos tambahan kepada gaji dan bahan yang diperlukan untuk membuat roti dengan lebih banyak.

Begitu juga dengan pengguna, pastinya kita akan pilih untuk membeli roti yang paling sedap pada harga yang lebih murah. Kos dan faedah tidak akan membelenggu fikiran kita sepanjang masa, tetapi kedua-duanya memainkan peranan yang penting semasa kita membuat pilihan.

Adam Smith (The Father of Economics) mendapat banyak ilham dan teori daripada kajian terhadap kos dan faedah, termasuklah perdagangan bebas yang berkembang pada satu masa dahulu ketika kerajaan masih lagi mengawal perdagangan..

4. Semua Memerlukan Insentif (Everything is in the Incentives)

Insentif adalah sebahagian daripada kos dan faedah serta jangkaan rasional. Insentif telah banyak mencorakkan dunia dan kadangkala disalahguna. Jika kita mempunyai tanggungjawab untuk membuat pengawasan dan tiba-tiba keadaan berubah menjadi tidak terkawal sehingga peluang untuk kita mendapatkan insentif yang terbaik hasil daripada pengawasan, akan musnah sama sekali.

Kita teruskan dengan contoh di atas iaitu pembuatan roti. Jika pembuat roti memberikan dua pilihan jenis roti iaitu roti bun dan roti gandum. Permintaan untuk roti bun meningkat dan pembuat roti ingin meningkatkan pengeluaran roti jenis tersebut, maka pembuat roti akan menawarkan bonus (insentif) kepada para pekerja untuk menghasilkan lebih roti bun berbanding roti gandum dalam satu hari.

Apabila insentif adalah sejajar dengan matlamat organisasi, maka manfaat yang diperolehi akan menjadi luar biasa. Beberapa insentif telah terbukti begitu berkesan dan telah menjadi amalan biasa di kebanyakan syarikat. Walaubagaimanapun, pemberian insentif ini boleh menjadi tidak wajar sekiranya matlamat asal tidak dicapai.

5. Meletakkan Semua Bersama-sama (Putting It All Together)

Kekurangan adalah faktor utama dalam pembelajaran ekonomi. Walaupun nampak seperti negatif, namun perkara tersebut adalah salah satu sebab mengapa ekonomi disebut sebagai sains sosial dan penentu kepada pilihan yang kita buat.

Ini kerana pilihan yang kita buat biasanya ditentukan oleh kos dan faedah yang kemudiannya membawa kepada sistem pasaran yang dinamik iaitu melibatkan sistem penawaran dan permintaan.

Daripada segi individu, kekurangan bermakna kita perlu membuat pilihan berdasarkan insentif yang kita perolehi dan mengambil kira kos dan faedah untuk manfaat peribadi. Konsep-konsep ini memberi makna yang luas, bukan sekadar kepada individu tetapi dunia keseluruhannya.

Dunia ini luas dengan pelbagai pilihan dan begitu juga halnya dengan pembelajaran ekonomi. Jika nak belajar lebih lanjut, terdapat pelbagai teori, undang-undang dan konsep yang akan timbul hasil daripada pilihan yang luas dan banyak.

Realitinya, konsep-konsep ekonomi ini bukanlah satu ketetapan dalam kitaran pasaran. Namun, konsep-konsep ini telah terbukti sejak berabad lamanya, mengenai pilihan yang dibuat oleh kebanyakan dari kita. Mengetahui konsep-konsep ini tidak bermakna kita mampu untuk mengubah dunia, namun ia akan membantu menjelaskan banyak perkara yang berlaku dalam kehidupan seharian kita.

Komen

komen

Source link