Artikel Terkini

Lima Tumpuan Utama Pelabur Dalam dan Luar Negara Minggu Ini (16-20 September 2019)


Pasaran
saham Asia merudum diikuti dengan pasaran saham hadapan Amerika Syarikat (AS)
selepas serangan terhadap kawasan pengeluaran utama minyak mentah negara Arab
Saudi di Abqaiq dan Khurais.

Pasaran saham Arab Saudi pula merudum 2.30% pada pembukaan hari Isnin dan difahamkan pihak kerajaan memerlukan sekurang-kurangnya tempoh seminggu untuk mengembalikan kapasiti pengeluaran pada tahap penuh.

Citarasa
terhadap risiko (risk-appetite) di
pasaran Asia semakin lemah apabila data pengeluaran industri China pula jatuh
ke paras terendah sejak Februari 2002, menambah lagi kebimbangan terhadap
risiko terhadap pertumbuhan ekonomi yang kian perlahan.

Wall Street pada hari Isnin (16 September 2019) dibuka rendah setakat pada masa artikel ini ditulis dan penganalisis berpendapat risiko akan semakin meningkat jika langkah susulan oleh Amerika Syarikat dan Arab Saudi melibatkan tindakan ketenteraan terhadap Iran.

Daripada perspektif peluang pelaburan, lonjakan harga minyak mentah ketika ini dijangka akan memberi kesan positif kepada kaunter-kaunter tenaga di Wall Street seperti Chevron dan Exxon Mobil.

Selain daripada perkembangan risiko geopolitik
di Timur Tengah, tumpuan pada minggu ini juga akan terarah kepada mesyuarat
bank-bank pusat utama dunia termasuk Federal
Reserve
(The Fed), Bank of England (BoE) dan Bank of Japan (BoJ). Mesyuarat The Fed akan menjadi perhatian utama
kerana pengaruhnya yang menyeluruh terhadap ekonomi global.

Berikut adalah lima tema utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Penetapan Dasar Monetari Federal Reserve

Bank pusat Amerika Syarikat dijangka akan memotong kadar faedahnya sebanyak 25 mata asas pada awal pagi Khamis (19 September 2019). Dengan penurunan kadar yang sememangnya telah dijangka, perhatian akan lebih terarah kepada hala tuju dasar kewangan di masa akan datang.

Walaupun potensi begitu tinggi untuk bank
pusat menurunkan kadar faedah, tetapi terdapat minoriti ahli mesyuarat yang
menentang pelonggaran dasar kerana tidak percaya dengan kelemahan dalam ekonomi
ketika ini.

Tugas The Fed bukanlah mudah kerana berhadapan dengan tekanan daripada pasaran kewangan dan kerajaan Amerika Syarikat sendiri terutamanya Presiden Donald Trump. Trump beberapa kali menyalahkan bank pusat itu yang menaikkan kadar faedah terlalu pantas sehingga menyebabkan ekonomi lemah.

Baru-baru ini Trump menggesa agar The Fed menurunkan kadar faedah kepada kosong peratus atau pun lebih rendah pada kadar negatif. Namun, seperti yang kita tahu bank pusat tidak akan akur dengan gesaan kurang bijak seperti itu kerana ia bakal mengejutkan ekonomi.

Apa yang bakal berlaku kepada pasaran Amerika Syarikat pada Rabu (18 September) dan Asia (19 September) bergantung kepada halatuju dasar The Fed yang bakal diumumkan nanti. Pengerusi The Fed, Jerome Powell bakal mengecewakan pasaran jika dia kurang menjanjikan pelonggaran dasar.

Hal ini boleh dilihat dalam unjuran ekonomi yang akan dikeluarkan pada pukul 2 pagi 19 September. Unjuran ini termasuklah ramalan terhadap pertumbuhan ekonomi dan inflasi, termasuk kadar faedah dalam carta ‘dot-plot’.

2. Lonjakan Harga Minyak Mentah Dunia

Perhatian kini terarah kepada bagaimana Arab Saudi menangani kerosakan yang berlaku selepas serangan dron ke atas fasiliti pengeluaran terbesar mereka. Kerosakan itu bersamaan dengan pengurangan 5% bekalan minyak mentah dunia yang mana telah melonjakkan harga minyak mentah pada pembukaan pasaran hari Isnin.

Penanda aras minyak mentah dunia West Texas Intermediate (WTI) melonjak sehingga 15% daripada hanya $55 setong kepada $63.50 pada awal pembukaan pukul 6 pagi hari Isnin (16 September).

Amerika Syarikat menyalahkan Iran kerana bersekongkol dengan puak Houthi di Yaman sehingga menyebabkan gangguan terhadap pengeluaran 5.7 juta tong bekalan sehari yang dikeluarkan Arab Saudi.

3. Penetapan Dasar Dua Bank Pusat Utama

Selepas kejutan yang dibuat oleh European Central Bank (ECB) pada minggu lalu, kini perhatian akan terarah kepada langkah yang bakal diambil oleh bank-bank pusat utama yang lain. The Fed sememangnya sudah dijangka akan menurunkan kadar faedahnya pada Khamis ini dan tumpuan akan terarah kepada BoE dan BoJ dalam melakar halatuju mereka pada minggu ini.

Sumber mengatakan, BoJ akan membincangkan langkah pelonggaran dasar bagi mengurangkan kelemahan ekonomi ketika ini. Data yang dikeluarkan dalam masa terdekat bakal menunjukkan data perdagangan dan inflasi yang lemah. Masalahnya sekarang, adalah bagaimana pelonggaran dasar yang lebih tinggi dapat mengurangkan beban institusi kewangan di negara itu dan bagaimana alatan dasar dapat digunakan dengan efektif.

Bank of England pula dijangka tidak membuat
sebarang perubahan kepada dasar sementara menunggu keputusan akhir dalam isu
Brexit.

4. Data Pengeluaran Industri China

Enjin perindustrian China terus lemah pada bulan Ogos dengan pengeluaran indeks sektor pembuatan merudum ke paras terendah 17-tahun lalu.

Pengeluaran industri yang mengukur tahap
semasa dalam sektor pembuatan, perlombongan dan utiliti hanya berkembang 4.4%
pada bulan Ogos jatuh dari 4.8% yang dicatat pada bulan Julai 2019. Ia juga
adalah bacaan paling rendah pernah dicatat sejak bulan Februari 2002.

Beberapa data lain yang dikeluarkan oleh Biro Statistik Kebangsaan China pada Isnin (16 September) juga menunjukkan jualan runcit yang hanya berkembang pada kadar 7.5% berbanding jangkaan sebanyak oleh penganalisis iaitu 8.0%.

Pelaburan aset tetap juga menunjukkan kemerosotan pada bulan Ogos dengan kenaikan 5.5% turun daripada 5.7% pada bulan Julai.

5. Perkembangan Pasaran Malaysia

Bursa Malaysia sedikit pulih pada minggu lalu apabila merekodkan aliran masuk modal asing berjumlah RM247.1  juta pada tempoh 10-12 September 2019 berbanding aliran keluar RM198 juta pada minggu sebelum itu. Hal ini sebenarnya disokong oleh prospek rundingan dagangan Amerika Syarikat dan China yang beransur pulih.

Prestasi Bursa pada minggu lalu lemah ditekan oleh kejatuhan saham Axiata dan Digi selepas gagalnya rundingan penggabungan Axiata-Telenor. Ia menyebabkan Bursa Malaysia didagangkan di bawah paras 1,600 pada awal minggu lalu berikutan penjualan oleh dana asing. Walaubagaimanapun, Bursa Malaysia berakhir positif yang disebabkan oleh pembelian pada saat akhir.

Dalam perkembangan monetari, Bank Negara Malaysia (BNM) dalam mesyuarat minggu lalu mengekalkan kadar dasar semalaman (OPR) pada 3% sehingga menyokong kepada kenaikan Ringgit.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.cnbc.com/2019/09/15/dow-set-to-fall-on-fears-spiking-oil-will-slow-the-global-economy.html
  2. https://www.cnbc.com/2019/09/13/week-ahead-the-stock-market-is-poised-to-set-a-new-record-if-the-federal-reserve-delivers.html
  3. https://www.cnbc.com/2019/09/15/saudi-stock-market-dives-crude-to-jump-after-attack-on-oil-plants.html
  4. https://www.investing.com/news/economy/federal-reserve-to-return-to-stimulus-pump-global-economy-week-1978140
  5. https://www.reuters.com/article/us-global-markets-themes-graphic/take-five-of-fed-aches-and-other-central-banks-idUSKCN1VY1ZG
  6. https://www.investing.com/news/economy/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-1978166
  7. https://finance.yahoo.com/news/saudis-race-restore-oil-output-075227121.html
  8. https://www.scmp.com/economy/china-economy/article/3027374/chinas-industrial-engine-slowed-new-17-year-low-august-even
  9. https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/09/16/foreign-funds-return-to-bursa-with-net-inflow-of-rm247mil
  10. https://asia.nikkei.com/Business/Markets/Nikkei-Markets/Asian-stocks-fall-as-crude-prices-surge-after-Saudi-oil-field-attack

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Komen

komen

Source link