Artikel Terkini

Liu Zhen: Wanita Di Sebalik Kejayaan Aplikasi TikTok


Di sebalik kejayaan lelaki, pasti ada seorang wanita yang berada di belakangnya. Itulah ungkapan popular yang sering digunakan oleh masyarakat kita untuk menggambarkan pentingnya peranan seorang wanita dalam kejayaan seorang lelaki.

Pada artikel yang lepas kita telah melihat sedikit latar belakang syarikat yang terkenal iaitu ByteDance. Ianya telah diasaskan oleh Zhang Yiming dan menjadi gergasi di dalam dunia teknologi sehingga menjadi pencabar terdekat kepada syarikat media sosial yang paling popular buat masa ini iaitu Facebook.

Tahukah anda selain Zhang Yiming iaitu pengasas kepada ByteDance yang mana merupakan pemilik aplikasi TikTok, syarikat ini dibantu oleh seorang wanita yang cukup mempunyai pengalaman luas dalam pengurusan syarikat teknologi.

Wanita tersebut adalah Liu Zhen, insan yang sangat penting dalam perkembangan aplikasi TikTok terutamanya di Amerika Syarikat dan semakin popular di seluruh dunia.

Beliau merupakan graduan dari Universiti Renmin dan menyambung pengajiannya di dalam jurusan undang-undang di Universiti Berkeley, California. Setelah tamat pengajian didalam jurusan undang-undang,dia bekerja di sebuah firma perundangan di Fenwick & West LLC.

Firma guaman ini merupakan firma guaman yang terkenal dalam urusan pembelian atau pengambilalihan syarikat teknologi di Lembah Silikon.

Setelah bekerja selama 9  tahun di firma guaman tersebut, pada tahun 2015 beliau telah berjaya  menarik perhatian Travis Kalanick. Pengasas Uber ini telah mengambil Liu Zhen untuk bekerja dengan Uber.

Beliau dilantik sebagai Senior Vice President and Head of Strategy yang bertanggungjawab di dalam pengembangan operasi Uber di China pada ketika itu. Dia juga merupakan ahli keluarga orang yang berpengaruh di dalam syarikat teknologi di China yang mana merupakan anak saudara kepada pengasas syarikat Lenovo, Liu Chuanzhi dan sepupu kepada Liu Qing (Jean Liu) presiden syarikat Didi.

Jodoh bersama dengan Syarikat Uber tidak kekal lama kerana Uber tidak dapat berkembang dengan lebih baik akibat persaingan daripada Syarikat Didi. Akhirnya Uber telah menjual semua pegangan pasaranya di China kepada Didi.

Pada tahun 2016, Zhang Yiming berjaya memujuknya untuk bekerja dengan Syarikat ByteDance dan beliau dilantik sebagai Senior Vice President of Corporate Development. Zhang Yiming yang tidak mempunyai pengalaman di dalam pasaran teknologi Amerika Syarikat telah mengambilnya bagi mengembangkan lagi portfolio ByteDance di negara itu.

Pada tahun yang sama, ByteDance telah melancarkan satu aplikasi yang dikenali sebagai Douyin yang merupakan sebuah aplikasi muzik berbentuk pendek yang berjaya menarik golongan muda menggunakan aplikasi tersebut. Douyin kemudiannya dijenamakan sebagai TikTok di pasaran antarabangsa.

Langkah pertama yang dilakukan oleh Liu Zhen adalah membeli sebuah syarikat yang hampir sama dengan TikTok iaitu Musical.ly. Pada tahun 2018, ByteDance telah membeli Musical.ly dan seterusnya menggabungkan aplikasi tersebut ke dalam TikTok di mana ia satu strategi yang sangat bijak bagi menembusi pasaran Amerika Syarikat dengan pengguna sedia ada.

Gandingan mantap di antara Zhang Yiming dan Liu Zhen menjadikan aplikasi TikTok menguasai pasaran media sosial dunia begitu berjaya sehingga Facebook sendiri akui bahawa aplikasi TikTok tersebut menguasai bilangan pengguna mereka dalam masa yang sangat singkat berbanding dengan Facebook.

Setelah hampir 4 tahun bekerja dengan ByteDance, Liu Zhen akhirnya membuat keputusan untuk meninggalkan kerjayanya itu di atas urusan peribadi.

Sumbangannya terhadap perkembangan ByteDance sehingga menjadi salah sebuah syarikat yang berpengaruh di dalam media sosial sungguh luar biasa.

Sumber Rujukan:Source link