Artikel Terkini

‘Loto’ Pertama Dengan Jackpot Bernilai 40 Juta Dirham Di Emiriah Arab Bersatu (UAE) Dan Ianya Patuh Syariah


Baru-baru ini ada terbaca mengenai ‘Emirates Loto’ yang katanya patuh syariah. Sekali tengok macam berjudi, kerana ada hadiah mingguan yang ditawarkan dan hadiah jackpot yang bernilai 40 juta Dirham atau bersamaan RM45 juta.

Menurut CEO Emirates Loto iaitu Paul Sebestyen, “Emirates Loto bukanlah loteri, sebaliknya ia skim barang koleksi (collectables). Dengan jualan barang koleksi inilah, orang ramai diberi peluang untuk menyertai cabutan bertuah mega setiap minggu”.

Bagaimana Ianya Berfungsi?

Anda boleh beli sekeping kad dengan harga 35 Dirham atau RM40.70. Setiap tiga bulan sekali akan keluar 8 set yang baru, menjadikannya edisi terhad.

Setiap pembelian kad tersebut membolehkan anda menyertai cabutan, di mana 6 daripada 49 biji bola akan dipilih secara rawak. Jika keenam-enamnya milik anda, anda akan menang hadiah jackpot.

Jika bertuah dapat 5 daripada 6 pula, anda berpeluang untuk menang sehingga 1 juta Dirham (RM1.16 juta). 4 daripada 6 pula anda akan dapat 300 Dirham (RM348), manakala 3 daripada 6 anda akan masuk cabutan minggu depan secara percuma (tak perlu beli kad lain untuk masuk cabutan).

Jika tiada siapa yang memenangi jackpot pada minggu tersebut, hadiah wang tunai akan naik untuk minggu berikutnya.

Cabutan yang dijalankan setiap hari Sabtu tersebut, diaudit dan direkod sepertimana amalan terbaik antarabangsa dengan seorang pegawai kerajaan yang memantau. Ada tiga mesin dengan tiga set bola yang berlainan yang akan dipilih secara rawak bagi memastikan ianya betul-betul telus.

Apa Yang Membuatnya Patuh Syariah?

Fatwa dari Abu Dhabi telah menyatawakan bahawa perniagaan mereka ini adalah berlandaskan prinsip Syariah. Dengan menjual kad koleksi dengan pilihan untuk menyertai cabutan bertuah menjadikannya patuh Syariah.

Anda boleh membeli kad tersebut di salah satu daripada 19,000 lokasi di seluruh UAE atau di atas talian, dan pilih untuk ianya dihantar atau disedekahkan nilainya kepada badan amal. Anda juga ada pilihan untuk beli semata-mata nak masuk cabutan bertuah atau hanya untuk mengumpul kad tersebut.

Tiada had pembelian setiap minggu, boleh beli sebanyak mana yang termampu.

Sumber: https://gulfnews.com/uae/everything-you-need-to-know-about-the-uaes-first-sharia-approved-loto-1.71127889Source link