Artikel Terkini

Luno Bangga Melancarkan Semula Platformnya Di Malaysia


(L-R) Surina Shukri, Ketua Pegawai Operasi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC), dan Marcus Swanepoel, Ketua Pegawai Operasi dan pegasas Luno, di majlis pelancaran rasmi Luno di Malaysia

Kuala Lumpur, 27 hb November 2019 – Luno adalah sebuah platform pertukaran mata wang kripto yang pertama mendapat kelulusan penuh daripada Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia. Dengan suka cita kami maklumkan bahawa kami secara rasmi menawarkan akses kepada warga Malaysia ke pertukaran digital untuk membolehkan pengguna menguruskan aset mata wang kripto melalui platform yang diluluskan.

Luno telah mendapat kelulusan penuh untuk beroperasi di Malaysia oleh SC bulan lepas dan syarikat itu mempunyai sejarah yang panjang di Malaysia. Luno mula menubuhkan operasi di Malaysia pada tahun 2015. Menjelang tahun 2017, ia telah menjadi pertukaran aset digital terbesar di negara ini dan telahpun terlibat dalam kerjasama dan membantu pengawal selia dalam membentuk rangka undang undang peraturan mata wang kripto di Malaysia. Selepas pelancaran semula di Malaysia pada akhir Oktober, lebih daripada RM 2.5 juta aset digital telah didagangkan dalam tempoh 10 hari pertama.

Pada majlis pelancaran sulung yang dihadiri oleh para pelabur, pengawal selia dan tokoh utama dari sektor perkhidmatan kewangan Malaysia, Marcus Swanepoel, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Luno, berkata: “Kini, kami sedang memerhatikan sebuah revolusi dalam perkhidmatan kewangan global dengan penggunaan mata wang kripto tetapi perubahan ini tidak akan berlaku dalam masa yang singkat. Badan pengawal selia seperti Suruhanjaya Sekuriti Malaysia telah menunjukkan kepimpinan dalam sektor ini yang telah mula mengadaptasikan aset digital baru dan teknologi blockchain. Mereka telah memberi peluang kepada pelabur, peniaga dan individu di negara ini untuk memaksimumkan faedah sistem kewangan baru ini. “

Kelebihan sebuah pertukaran aset yang dikawal selia dan dihormati adalah sangat jelas, ketelusan perniagaan dan perlindungan pengguna serta pelan tindakan untuk berkerjasama dalam mengalakkan inovasi yang lebih lanjut dengan badan-badan pengawal selia di mana Malaysia berfungsi sebagai sebuah kajian kes perintis.

“Malaysia sebagai pasaran sentiasa berada di barisan hadapan dalam penggunaan mata wang kripto dan telah lama mengetahui pentingnya aset digital dalam ekonomi global baru hari ini. Dengan bekerjasama dengan pelanggan kami, kami berhasrat untuk memastikan mereka boleh membeli, menjual dan menyimpan Bitcoin dan Ethereum dengan selamat, dan juga apa-apa aset digital yang akan diluluskan oleh SC pada masa hadapan. Pada masa ini, banyak aset digital digunakan untuk spekulasi tetapi apabila nilai aset digital ini kian berkembang, ia akan memankain peranan penting dalam dunia perniagaan, “kata Encik Swanepoel.

Platform Luno kini aktif untuk semua warga Malaysia dan boleh diakses melalui: www.luno.com

Mengenai Luno

Luno merupakan syarikat mata wang kripto terkemuka global yang mempunyai misi untuk menaik taraf dunia kepada sistem kewangan yang lebih baik. Mempunyai pekerja lebih daripada 370 orang dan kini mempunyai ibu pejabatnya di London dengan hab serantau di Singapura dan Cape Town.

Dengan lebih daripada 2.5 juta pelanggan (e-wallet) yang merangkumi lebih dari 40 buah negara, perkhidmatan Luno menjadikannya platform selamat dan mudah untuk membeli, menjual, menyimpan dan belajar tentang mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Luno berbangga kerana berada di peringkat teratas dalam Benchmark Exchange CryptoCompare yang diterbitkan pada 19 November, 2019.

Komen

komen

Source link