Artikel Terkini

Mansuh PTPTN Adalah Tak Logik


Sementara kita menunggu kerajaan baru dan basiran kabinet yang baru dibentuk, jom kita jenguk semula salah satu janji pilihanraya sebelum ini berkenaan isu pemansuhan pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Untuk itu, kita bersama-sama dengan Tuan Ikmal Nordin untuk mengupas topik yang kembali hangat ini.

[PTPTN – Pasir Jerlus Kewangan dan Politik]

Janji PTPTN ni janji yang ‘sure win’. Lebih-lebih lagi sebab pengundi muda semakin ramai. Lepas ni pengundi pula umur 18, yang bakal masuk IPT dan perlukan biasiswa/pinjaman untuk belajar.

‘Bila kami pegang kerajaan kami akan mansuhkan hutang PTPTN!’

Horey, kita kata. Undilah macam ni, tak payah bayar hutang. Tapi bila masuk kerajaan tak ada siapa yang dapat mansuhkan PTPTN. PH tak boleh. PN pun tak boleh. PAS baru sedar yang dia tak boleh.

Gabungan/pakatan/koalisi baru 10 tahun akan datang pun akan bergelut dengan masalah PTPTN. Kenapa susah sangat nak selesai isu ni?

PERTAMA : Faham keadaan kewangan PTPTN

PTPTN yang sihat sepatutnya berfungsi begini: kerajaan atau mana-mana institusi kewangan bagi pinjaman awalan (seed money) supaya PTPTN boleh mulakan proses bagi pinjaman kepada para pelajar. Bila pelajar-pelajar tadi habis belajar, mereka bayar balik hutang PTPTN dan duit bayaran semula tu digunakan sebagai ‘rolling capital’ untuk bagi pinjaman kepada pelajar-pelajar baru.

Kalau semua berjalan lancar tak perlu suntikan dana tambahan, atau kalau perlu pun sikit-sikit.

Hasil PTPTN pula datang daripada ‘ujrah’ atau bayaran pentadbiran yang dibayar oleh peminjam-peminjam tadi. Hasil ni digunakan untuk bayar perbelanjaan PTPTN, seperti pulangan/faedah atas pinjaman dan kos-kos lain.

Ini kalau sihat. TAPI MASALAHNYA PTPTN ni seperti pesakit Covid yang perlu dirawat secara intensif. Untuk tahun 2016, hasil PTPTN sebanyak RM3.1 bilion dan belanjanya RM2.3 bilion , mendatangkan profit RM745.9 juta.

‘Wau, ada untung! Tak payah bayar la!’

Nanti dulu. Daripada hasil RM3.1b tu, RM1.9b datang daripada geran kerajaan. Kalau tolak geran ni PTPTN rugi RM1.1b. Dana terkumpul PTPTN cuma RM1.6b, jadi kalau rugi banyak macam tu dana terkumpul boleh tahan selama setahun lebih je.

Lepas tu tak boleh bagi pinjaman dah kepada student-student baru melainkan PTPTN dapat suntikan tambahan.

Mana-mana bisnes yang survive atas dasar bantuan dan ‘bail-out’ daripada kerajaan memang tak boleh hidup lama. Ia ibarat pesakit yang perlu duduk dalam mesin ‘life support’. PTPTN tak boleh tampung perbelanjaannya yang banyak setiap tahun kerana tak ramai yang bayar balik (hanya 57% pada tahun 2016), dan hutang yang dibayar kadang-kadang diberi diskaun atau dilupuskan.

Kita sebagai student suka dapat diskaun, tapi kena sedar yang benda ni ada implikasi kewangan kepada PTPTN.

KEDUA : Isu PTPTN bukan setakat isu pinjaman pelajaran. PTPTN sendiri berhutang kepada orang

PTPTN berdiri atas hutang dan geran. Kutipan PTPTN tahun 2016 RM3.43b, manakala pinjaman baru yang diberikan sebanyak RM4.3b. Kat situ kita nampak dah ‘short’ RM0.9b.

‘Short’ ni dah berlaku selama bertahun-tahun, dan akibatnya PTPTN kena pinjam daripada bank-bank. Jumlah pinjaman dah melebihi RM40 bilion.

Bila dah pinjam kena bayar balik, dan bayaran faedah ni saja melebihi RM1.7b setiap tahun. Ingat tak kita bincang tadi tentang geran kerajaan RM1.9b? Kebanyakan daripada geran tu guna untuk bayar faedah kepada bank.

Kalau kerajaan bayarkan terus hutang tu boleh ke? Dah tak ada ‘interest charge’ tahunan, dan lepas tu kerajaan saja lah yang tampung bila PTPTN ‘short’. Secara teorinya boleh, tapi hutang PTPTN dah melebihi RM40b, jadi banyak juga tu. Bersamaan dengan separuh daripada jumlah gaji penjawat awam.

Jadi kalau potong gaji, potong projek dan potong pembekalan untuk settlekan hutang PTPTN satu langkah politik yang tidak bijak. Masa tu mesti orang akan kata ‘kenapa peruntukan kami kena potong? Dah pinjam pandailah bayar!’

Sebab itu solusi ‘mansuh hutang PTPTN’ tidak logik untuk dilaksanakan dan hanya dilaung-laung oleh orang populis atau yang tak mahu berdepan realiti. Sebab ia melibatkan kos yang sangat besar, dan niat asalnya supaya tabung itu berdiri sendiri, dengan bayaran balik cukup untuk keperluan generasi akan datang.

Siapa yang janji macam tu akhirnya akan sedar yang PTPTN ni pasir jerlus yang memerangkap sesiapa yang tak berhati-hati.

Solusi yang kita boleh buat di peringkat individu: bayar balik semampu mungkin,

Dan

Kalau ada anak mula menabung untuk pendidikan mereka. Biasiswa makin sikit dan mungkin tidak ada masa mereka besar nanti. Prioriti itu penting, pilihlah setiap hari nak beli sekotak rokok, mengumpul untuk sport rim atau memudahkan anak-anak untuk belajar.

Kredit: FB Ikmal Nordin

Daripada kita mengharapkan sesuatu yang tak pasti, lebih baik kita tumpukan perhatian untuk membayar balik hutang. Kerana bayar balik hutang adalah wajib.

Jemput baca:Source link