Artikel Terkini

Membuat Pinjaman Adalah Sesuatu Yang Baik?


Ramai yang kata meminjam duit tidak baik untuk kesihatan kewangan kita. Tapi, ada kalanya meminjam boleh menjadi suatu yang bagus.

Sebagai contoh, apabila hendak memulakan perniagaan dan kita memerlukan modal. Ramai yang memberi perspektif negatif apabila hendak membuat pinjaman.

Cuba bayangkan seorang mekanik hendak memulakan perniagaan membaiki kereta. Beliau memerlukan RM100,000 untuk dijadikan modal. Dia mempunyai dua pilihan untuk mendapat modal tersebut.

Yang pertama, pastinya membuat pinjaman di bank. Pihak bank akan mengenakan faedah, sebagai contoh 10%.

Cara kedua pula, beliau boleh meminta mana-mana pihak untuk melabur ke dalam perniagaannya. Seorang pelabur berjanji untuk membuat pelaburan dan akan meminta dividen, katakanlah sebanyak 20%.

Selepas setahun, perniagaannya berkembang maju. Jom kita lihat perbezaan di antara dua pilihan tersebut.

Nampak kan yang lebih banyak tunai boleh disimpan apabila membuat pinjaman? Bagaimana ini boleh terjadi?

Apabila membuat pinjaman, kita akan dikenakan faedah oleh pihak bank. Ini akan menyebabkan pendapatan sebelum cukai kita lebih rendah. Ini juga akan menyebabkan kita dikenakan cukai yang lebih rendah.

Mungkin ramai yang kata pendapatan selepas cukai tetap lebih rendah berbanding dengan pelaburan. Kita jangan lupa jika kita mendapat duit daripada pelabur, kita kena bayar dividen kepada pelabur kita yang biasanya lebih tinggi.

Kenapa lebih tinggi? Sebab pelabur terdedah kepada risiko pelaburan secara langsung. Pastinya mereka mahu pulangan yang lebih besar. Jadi, pendapatan bersih daripada membuat pinjaman lebih banyak.

Kesimpulannya, meminjam wang boleh menjadi sesuatu yang positif. Tapi, jangan sampai tak bayar hutang pula!

Penafian:
Segala pengiraan adalah asas sahaja dan informasi yang dikongsikan adalah
berbentuk pendapat bertulis semata-mata.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.Source link