Artikel Terkini

Micro House DBKL RM100 Sebulan, Mula Terima Kemasukan


Masih ingat lagi perkhidmatan Perumahan Bandar ataupun micro house yang disediakan pihak DBKL yang pernah viral suatu ketika dahulu? Atau ini merupakan kali pertama anda dengar mengenainya?

Inisiatif ini nampaknya telah terlaksana apabila Perumahan Bandar DBKL ini telah menerima kemasukan pertama pada hari Selasa, 15 Oktober 2019. Inisiatif ini telah dibuka sejak 20 Ogos yang lalu dan menerima melebihi 200 permohonan daripada penyewa secara online.

Apa yang lebih menarik adalah, pihak DBKL komited dalam membantu golongan belia B40 yang menghadapi kesukaran mencari bilik sewa ketika bekerja di sekitar ibu kota dengan memperuntukkan kira-kira RM7 juta untuk mengubah suai bahagian dalaman dua blok tujuh tingkat premis di Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) tersebut.

This image has an empty alt attribute; its file name is Micro-House-DBKL-RM100-Sebulan-Mula-Terima-Kemasukan2.jpg

Sewaan pula
mengikut bilangan katil yang disediakan di setiap bilik. Terdapat dua jenis
bilik iaitu bilik yang mempunyai empat dan enam katil.

Kadar sewaan serendah RM100 sebulan tersebut termasuklah penggunaan elektrik dan air dan sewaannya adalah bersifat sementara, di mana penyewa hanya dibenarkan menyewa untuk tempoh 12 ke 18 bulan sahaja.

Kemudahan asas seperti katil dan almari turut disediakan, selain meja makan dan kerusi yang dapat membantu golongan berpendapatan rendah ini untuk mempunyai tempat tinggal sendiri yang sementara.

Memandangkan konsepnya adalah sewaan bersifat sementara, golongan berpendapatan rendah khususnya anak-anak muda yang baru memasuki alam pekerjaan serta belum berkahwin diberi keutamaan.

Syarat Penyewaan Perumahan Bandar DBKL

  • Warganegara Malaysia
  • Bujang
  • Berumur 18 tahun sehingga 35 tahun
  • Pendapatan bulanan tidak melebihi RM2,000 sebulan (mengikut kadar bantuan BSH 2019)
  • Bekerja di Wilayah Persekutuan
  • Keutamaan kepada mereka yang berasal dari luar Kuala Lumpur dan menetap melebihi 25KM radius dari Perumahan Bandar DBKL
  • Tidak mempunyai kereta
  • Tidak memiliki rumah
  • Terbuka kepada golongan yang bekerja sahaja (Pelajar tidak layak)

Penyewa Perumahan Bandar DBKL ini boleh menambah apa-apa sahaja keperluan yang dibenarkan seperti meja, kerusi mahu pun rak kecil dalam ruang mereka.

Tidak ketinggalan, kemudahan yang turut ditawarkan bagi keselesaan penyewa adalah tempat letak basikal, tempat letak motosikal, ruang santai, pejabat penyelia, ruang membaca, dobi, pantri, surau dan juga tandas.

Penyewa yang berada
dalam kategori Orang Kurang Upaya (OKU) pula ditempatkan di tingkat bawah bagi
memudahkan pergerakan mereka.

Akan tetapi, penyewa Perumahan Bandar DBKL ini tidak dibenarkan untuk memasak dalam premis masing-masing.

Konsep micro housing kini tidak lagi asing dan pemaju hartanah di luar negara seperti Hong Kong dan Singapura berlumba-lumba membina kediaman kategori ini.

Para arkitek dan pereka dalaman di Hong Kong berjaya menawarkan apartmen dengan keluasan kurang daripada 500 kaki persegi dan ada juga yang hanya berkeluasan 300 kaki persegi, bagi memuatkan sebuah keluarga di dalam kediaman tersebut.

Hal ini berbeza dengan Singapura di mana sungguhpun keluasan tanah di Singapura adalah lebih kecil berbanding Hong Kong, kerajaan Singapura telah menetapkan bahawa keluasan minimum sebuah kediaman adalah sekitar 915 kaki persegi.

Untuk rekod, flat
terkecil yang dibina di Hong Kong adalah 123
kaki persegi
yakni lebih kecil daripada keluasan parkir kereta.

Isu golongan berpendapatan rendah yang tidak mampu memiliki kediaman sendiri, perlu dipandang dengan lebih serius bukan sahaja oleh pihak Kerajaan bahkan daripada pihak pemaju sendiri.

Suka atau tidak, kita tidak boleh menafikan terdapat golongan yang benar-benar tidak berkemampuan untuk memiliki hartanah dan memperoleh pendapatan isi rumah kurang daripada RM3,200 sebulan. Istilahnya adalah miskin bandar, bukan lagi miskin tegar.

Semoga inisiatif Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dalam membantu golongan berpendapatan rumah khususnya anak-anak muda ini, diikuti Pihak Berkuasa Tempatan negeri lain di Malaysia.

Sumber Rujukan: DBKL

Ditulis oleh Mehmed Aezhad, beliau merupakan seorang Digital Marketing Specialist yang berpengalaman luas dalam bidang pemasaran digital hartanah.

Komen

komen

Source link