Artikel Terkini

Mindset Purba – Majalah Labur


Sikit lagi tahun 2010. Masih ada dilema tentang Islam dan kaya?
Kaya itu tak baik… ?
Kaya itu akan jauhkan kita daripada agama… ?

Rezeki itu memang datang dari Allah. Mungkin sekarang kita biasa-biasa, tapi dengan akal dan fikiran yang Allah anugerahkan mungkin kita boleh menjadi lebih dari itu.

Kaya atau miskin adalah soal mindset.

Cuba tengok, adakah kau masih ada mindset purba ini?

1. Kau percaya yang duit banyak adalah punca masalah?

Melampau sangat tengok drama, sebab itu mungkin terbawa-bawa ke dunia realiti.

Kalau ada watak datin kaya je mesti jahat.
Kalau ada watak awek anak orang kaya mesti nak sailang suami orang.

Duit tak ada kuasa mengubah orang jadi jahat. Kalau masa susah dia dah suka tolong orang, nanti bila dah banyak duit inshaAllah makin laju dia tolong orang.

“Biarlah hidup miskin asalkan bahagia…”

Cakap balik dekat dia;

“Bila kita ada duit, kita boleh buat orang lain bahagia….

Ramai orang miskin dekat luar sana yang kita perlu tolong.

Bila ada banyak duit ni juga sebenarnya inshaAllah boleh mengurangkan masalah. Hidup rasa lebih aman. Hubungan suami isteri juga bertambah baik sebab tak perlu pening kepala dengan yuran tuisyen anak, duit belanja dapur, duit untuk emak ayah dan sebagainya.

2. Kau percaya yang kau hanya layak hidup biasa-biasa?

“Hidup ini tak perlu kaya untuk mendapat kebahagiaan…”

Selalu nampak kan orang update status sebegini dekat Facebook? Kau sebenarnya terpengaruh dengan kehidupan orang lain yang dekat dengan kau. Kau memilih untuk hidup seperti mereka – tidak mengambil risiko.

“Hidup ni memang tak perlu nak kaya,
tapi biarlah semua keperluan orang lain tolong bayarkan, kehendak pun orang lain tolong bayarkan.”

Haa, kalau orang update status macam ni jangan salah faham. Ini tandanya dia tak ada masalah dengan duit sebab ada banyak rumah sewa.

Tak salah untuk hidup biasa-biasa, tak dosa pun. Tetapi pastikan kau tiada masalah terbeban dengan hutang, tiada masalah kewangan, ada masa untuk-Nya dan ada masa bersama keluarga.

3. Kau percaya orang miskin impossible boleh jadi kaya

Mentang-mentang kau lahir dalam keluarga yang susah, maka tak semestinya kau kena percaya yang takdir kau adalah mewarisi kesusahan itu.

Zaman mak ayah kita mungkin peluang dan teknologi masa tu membantutkan mereka untuk meraih pendapatan yang lebih banyak. Tapi zaman dah berubah, kita hidup dalam dunia yang cukup berbeza berbanding 20 tahun lepas.

Berkat kemajuan yang negara kita dah capai, makcik dekat kampung dah boleh berniaga online. Brader tengah melepak kopitiam pun dah boleh jual beli saham guna Oppo.

Sebetulnya kau kena percaya ini…

“Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, maka Allah akan menunjukkan kepadanya jalan keluar dari kesusahan, dan diberikanNya rezeki dari jalan yang tidak disangka-sangka, dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan keperluannya.”

(Surah At-Talaq ayat 2-3)

4. Kau percaya menyimpan tu bijak

Dulu-dulu mesti mak kau pesan supaya belajar rajin-rajin, dah kerja nanti simpan duit. Bila sebut simpan duit, kau mesti terbayang simpan duit dekat bank.

Bila ada duit dan kau simpan dalam bank tu bagus. Tapi tak bijak sangat. Orang dulu-dulu tak simpan duit kertas ni, tapi mereka simpan kekayaan dalam bentuk harta macam tanah, emas ataupun rumah-rumah sewa.

Simpan duit berkoyan-koyan dalam bank tu bagus kalau kau sedang membina portfolio untuk buat pembiayaan/loan yang lebih besar.

Simpan duit sebagai tabung kecemasan memang bagus. Tapi tabiat tu takkan jadikan kau kaya. Sebab simpanan kita tu hanya akan bertambah saja tapi takkan berkembang. Kita hidup dalam dunia yang ada inflasi, pakej pula tu dengan kenaikan kos sara hidup.

Berapa harga teh tarik 20 tahun lepas?
50 sen?

Berapa harga teh tarik hari ini?
RM1.50 kot.

Nampak tak bezanya? Kenapa?
Sebab inflasi.

Melaburlah. Transfer duit jadi aset. Tak kisah lah nak melabur dalam hartanah, saham, unit trust atau emas.

5. Kau percaya pergi seminar tu buang masa

Jangan percaya sangat cakap kawan kau yang kata pergi seminar tu buang masa. (Lagi jangan percaya cakap orang yang kutuk seminar orang lain, kemudian dia promosikan seminar dia)

Kalau ada ilmu, duit akan datang. Kalau ada duit tetapi tidak ada ilmu, duit itu akan habis. Kalau ada ilmu dan duit, duit yang ada itu akan berkembang menjadi lebih banyak.

Akhir sekali jangan percaya ceramah yang kata nabi Muhammad hidup miskin. Ceramah sebegitu menghasut supaya kita membenci duit. Nabi bukan orang miskin, sebaliknya harta baginda digunakan membasmi kemiskinan di kalangan pengikutnya.

Nabi Muhammad seorang peniaga dan memilih hidup besederhana.

Pepatah yang paling dekat ; “Make more money and be happier with less.. “

Pernah dengar yang nabi suruh para sahabat jadi miskin supaya masuk syurga cepat? Tak ada kan….

Orang suruh jadi kaya bukan pasal nak jadi jutawan untuk diri sendiri. Sekarang sedang musim #BMF. Untuk sokong ekonomi Islam kena galakkan umat Islam kaya. Bila kaya, kita ada kuasa beli yang tinggi.

Apa pun, kami doakan kepada anda yang membaca ni kaya, rezeki melimpah ruah InshaAllah. Hiduplah dengan keberkatan, kaya dunia untung akhirat.

Komen

komen

Source link