Uncategorized

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini?

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 1


Beritahu Tok, siapa je tak suka tinggal dekat dengan Pusat Bandaraya?

Kelebihan tinggal di tengah bandar ni, adalah dari segi kemudahan yang mudah untuk didapati selain akses untuk ke tempat kerja, memandangkan Pusat Bandar adalah tumpuan utama untuk golongan pekerja.

GH Masterclass

“Tinggal harapan je lah Tok nak beli rumah dekat tengah bandar. Gaji RM10K pun, belum tentu mampu. Rumah mampu milik je la yang layak pun..”

Sabar dulu. Antara benda yang wajib korang tahu pasal Sentul adalah ianya terletak berhampiran dengan pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Usah khuatir. Kalian masih punya pilihan dengan pelbagai jenis unit rumah yang ditawarkan. Cumanya, korang kena bijak dalam membandingkan harga dengan setiap projek perumahan yang ada.

Antara kawasan yang berhampiran dengan Sentul adalah:

  • Titiwangsa
  • Bukit Tunku
  • Setiawangsa
  • Mont Kiara
  • Damansara Heights

Dan populasi untuk kawasan Sentul tidak didominasi oleh mana-mana kaum. Bermakna kawasan ini didiami oleh kaum Cina, India dan Melayu.

Bakal jadi tumpuan para pelabur hartanah?

Pada pendapat Tok, Sentul adalah kawasan yang berpotensi tinggi untuk menjadi kawasan tumpuan para pelabur hartanah memandangkan lokasinya yang sangat strategik serta diramal akan mengalami peningkatan hartanah pada masa hadapan.

Untuk korang yang tak berapa familiar dengan kawasan Sentul ni. Boleh la rujuk peta di bawah. Dari situ korang dah boleh nampak betapa dekatnya Sentul dengan pusat bandar Kuala Lumpur.

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 2

Dan sudah semestinya, lokasi yang strategik saja tidak cukup untuk menjadikan lokasi ini dalam pemerhatian para pelabur hartanah.

Faktor sambungan jalan raya yang mantap juga menjadi elemen terpenting dan daya penarik untuk potensi hartanah di suatu kawasan dan Sentul mempunyai ciri yang dinyatakan.

Penduduk Sentul mempunyai sambungan mudah ke lebuhraya berikut:

  • Lebuhraya DUKE
  • MRR2
  • Lebuhraya MAHAMERU
  • Lebuhraya AKLEH
  • Lebuhraya SPRINT
  • Jalan Duta

Dengan akses jaringan lebuhraya yang pelbagai, sudah pastinya sangat menjimatkan masa dan memudahkan pergerakan korang untuk pergi ke tempat kerja atau berliburan di pusat bandar.

“Tapi Tok, duduk dekat dengan Pusat Bandar ni mesti jem teruk.. Malas nak bawa kereta menghadap traffic jam.”

Untuk situasi malas di atas, korang ada pilihan untuk ke destinasi yang ingin dituju menggunakan pengangkutan awam.

Pengangkutan awam yang sedia berkhidmat untuk penduduk Sentul adalah seperti berikut:

  • Stesen LRT Sentul Timur
  • Stesen KTM Sentul
  • Stesen KTM Kampung Batu

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 3

“Sesuai ke tinggal dekat sini bersama keluarga?”

Kalau nak tahu samada kawasan itu sesuai didiami untuk keluarga atau tidak, kaji dan perhatikan samada kemudahan pendidikan ada disediakan. Tidak kiralah samada sekolah rendah atau menengah.

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 4

Untuk kawasan Sentul, Tok bagi gred A untuk perkara ini. Korang boleh pilih salah satu dalam senarai di bawah:

  • SJK (C) Sentul Pasar
  • SK Convent Sentul 1
  • SK (1) Batu 4, Jalan Ipoh
  • Wesley Methodist Sentul
  • SK Methodist Sentul
  • SRK Bandar Baru Sentul
  • SMK Bandar Baru Sentul
  • Victory International College
  • SMK Batu Muda
  • Sekolah Kebangsaan Batu Muda
  • Chong Hwa Independent  High School, Kuala Lumpur
  • Kolej Tunku Abdul Rahman

So untuk hal pendidikan anak-anak, korang dah tak payah risau. Anak korang masih kecil? Di sini juga ada beberapa pilihan tadika untuk anak korang:

  • Tadika Wawasan Tiga (dekat Prima Setapak)
  • Pusat Perkembangan Si Manja Canggih
  • Tadika Gloria Cita-Cita, Taman Sri Rampai
  • Tadika Rumahku, Setapak

Sebagai persediaan utama yang asas, adalah penting untuk beli rumah dekat dengan kemudahan kesihatan samada klinik awam mahupun hospital swasta. Untuk kepentingan di masa kecemasan korang juga.

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 5

Kalau korang pilih untuk menetap di Sentul, korang cukup dekat dengan hospital dalam senarai di bawah:

  • Klinik Chin Chee Yeong
  • Taj Hospital
  • KPJ Tawakkal Specialist Hospital,
  • Klinik Pakar Wanita Negara
  • Segambut Dental Surgery
  • Columbia Hospital Setapak
  • Rampai Puteri Medical Centre

 

Kalau nak enjoy, ada ke port best kat Setapak ni?

Kalau nak berliburan bersama kawan atau luangkan masa bersama keluarga yang tercinta, Sentul adalah kawasan yang miliki segalanya yang korang mahu.

Orang KL mesti dah tahu benda ni. Sebut je Sentul, mesti dah terbayang bangunan kompleks membeli belah dan pusat-pusat hiburan yang tersergam indah di tengah bandar.

Okay tak beli rumah dekat kawasan ini? 6

Aktiviti hujung minggu korang bersama keluarga boleh diisi dengan bawa mereka ke:

  • Sunway Putra Mall
  • Setapak Central
  • Giant Hypermarket Batu Caves
  • Publika Shopping Gallery
  • Quill City Mall
  • 1 Mont Kiara
  • Wangsa Walk Mall
  • AEON AU2 Setiawangsa
  • Suria KLCC

Nampak tak? Korang ada akses hampir ke semua tempat yang best-best kat KL ni.

Kalau setakat nak ‘food hunting’ tu senang sangat. Pelbagai pilihan jenis masakan yang ada merangkumi masakan tradisional, Melayu, India, Cina, dan segala jenis yang korang mahukan.

Siapa yang sesuai beli rumah dekat Sentul?

Kalau tanya Tok, semua jenis golongan sesuai untuk tinggal dan menetap di sini. Orang ‘gomen’ pun sesuai sangat sebab kat sini juga ada banyak jabatan kerajaan seperti:

  • UTC Sentul
  • PUSPAKOM
  • Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)
  • Jabatan Imigresen Cawangan Wangsa Maju
  • Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Cawangan Wangsa Maju
  • Bahagian Kawalan Filem, dan banyak lagi

Kenapa anda patut jadikan Sentul sebagai kawasan pilihan?

Kalau kita kaji, harga rumah mengikut kaki persegi (sq.ft) kat Sentul, masih lagi berada dalam kategori mampu milik berbanding harga rumah di kawasan bandar raya.

Tok bagi satu contoh mudah. Logik tak korang nak cari rumah bawah harga RM 500k dalam kawasan bandar Kuala Lumpur?

Kalau tanya siapapun, mereka akan cakap agak mustahil. Jadi salah satu jalan penyelesaiannya, adalah beli rumah yang dekat dengan kawasan Pusat bandar. Dan korang tak perlu pun bayar harga rumah sampai RM500k tu.

Ini adalah win-win situation. Korang ada peluang untuk duduk kat kawasan yang dekat dengan Kuala Lumpur, lengkap dengan pelbagai kemudahan asas dan beli rumah dengan harga yang sangat berpatutan.



Source link