Artikel Terkini

PayPal – Generasi Kedua ‘Duit Internet’


Jika sebelum ini, kami berkongsi mengenai DigiCash sebagai ‘The First Generation of Internet Money’ namun pada perkongsian kali ini, kami akan berkongsi bagaimana PayPal belajar daripada kegagalan DigiCash dan memonopoli ‘The Second Generation of Internet Money’ pada alaf baharu.

PayPal Holding Inc. adalah syarikat yang diasaskan di Amerika Syarikat dan beroperasi di seluruh dunia, menggunakan online payment system yang menyokong penggunaan money transfer dan mengklasifikasikan wang elektronik melalui kaedah penerapan. Paypal menggunakan kelebihan penggunaan sambungan internet dalam menggantikan sistem transaksi wang tradisional.

Sememangnya PayPal berjaya memonopoli wang digital ketika itu, disebabkan keupayaan mereka menyediakan perkhidmatan yang diinginkan oleh pelanggan; berdasarkan wang digital dalam talian internet yang sudah dikenali ramai waktu itu.

PayPal tidak seperti pesaingnya di saat itu, di mana mereka mampu memberi keupayaan transaksi wang daripada seorang pengguna kepada pengguna yang lain, seperti penjual dan pembeli, melalui sistem yang digelar sebagai P2P (peer-to-peer) yang ringkas dan lancar.

Semasa artikel ini ditulis, Paypal telah mencapai 286 juta pengguna di seluruh dunia pada tahun 2019. PayPal telah diasaskan pada tahun 1998, tahun yang sama DigiCash diistiharkan muflis dan mendapat IPO pada tahun 2002, dan menjadi anak syarikat Ebay pada tahun tersebut.

PayPal telah diiktiraf sebagai syarikat gergasi di tangga ke-222 pada tahun 2018 dan pada tahun yang sama, PayPal telah dikenal pasti sebagai salah sebuah daripada 500 syarikat di Amerika Syarikat yang telah menjana keuntungan yang besar.

Kejayaan PayPal telah membuktikan bahawa, pengguna tidak perlu lagi bergantung hidup dengan pembayaran tradisional seperti kad kredit, wang tunai dan sebagainya. Namun kejayaan Paypal sebagai wang digital tidak hanya terhenti di situ. Tahukah anda, salah satunya pesaing kepada PayPal ialah E-Gold?

Sedikit berbeza dengan PayPal, mata wang utama di dalam E-Gold adalah emas, iaitu pengguna perlu melakukan deposit emas dan sebagai balasan E-Gold akan melakukan kredit emas ke dalam sistem wang digital mereka kepada pengguna. E-Gold dapat menguruskan transaksi pemindahan wang digital mereka, dengan pantas dan tanpa sempadan.

Walau bagaimanapun, disebabkan kelaziman skim ponzi sangat berleluasa berkaitan dengan emas, maka operasi E-Gold telah ditutup sepenuhnya pada tahun 2014.

Sekarang semakin canggih dengan adanya e-Wallet pula. Nak tahu lebih lanjut, jemput baca Gunalah E-Wallet – Jimat dan Nampak Bergaya.

Komen

komen

Source link