Artikel Terkini

Pengalaman Menguruskan Claim Kereta Hilang, Ambil Tahu 6 Perkara Penting Ini


Kes ini adalah pengalaman penulis sendiri yang telah kehilangan kereta pada bulan Ogos 2017. Sepanjang kehilangan kereta tersebut, penulis terpaksa membayar ansuran bulanan seperti biasa. Hanya pada bulan Mac 2018 barulah urusan dengan pihak insurans selesai.

Adalah diharapkan dengan perkongsian ini pembaca sekalian akan tahu bagaimana menguruskan urusan tuntutan (claim) bagi kenderaan yang hilang.

1. Buat Laporan Polis

Kereta saya hilang pada 3.8.2017. Sebaik hilang saya terus ke balai polis yang berdekatan yang jaraknya kurang dari 200m. Sebaik selesai membuat laporan polis, saya berhubung dengan Pegawai Penyiasat pada esok hari untuk mereka merekodkan kenyataan saya dan bagi mereka melengkapkan kertas siasatan.

Pada masa yang sama saya turut berhubung dengan pihak Insurans bagi urusan tuntutan. Menurut mereka selagi tidak terima sebarang surat rasmi dari pihak PDRM untuk mengesahkan sudah tutup kes maka urusan tuntutan tidak akan selesai. Bagi mempercepatkan urusan saya membuat follow up hampir setiap minggu bagi memohon agar kes ini dapat dipercepatkan.

2. Tunggu Surat Tutup Kes dari pihak PDRM

Menjelang bulan Disember pihak PDRM akhirnya mengeluarkan Surat Tutup Kes. Secara asas kandungan surat ini ialah bagi memaklumkan bahawa siasatan telah dilakukan namun kenderaan tersebut tidak dijumpai dan langkah langkah seperti no pendaftaran dan no casis kereta turut akan disenarai hitamkan.

Hanya selepas surat ini dikemukakan barulah urusan tuntutan boleh dilakukan.

3. Sesi Soal Siasat Bersama Adjuster

Selepas itu barulah pihak Adjuster menghubungi saya untuk membuat satu lagi soal siasat. Beberapa soalan di tanya termasuk lah meminta saya mengemukakan gambar kereta dan bukti masih memiliki 2 kunci kereta tersebut. Menurut Adjuster sekiranya kita hanya memiliki 1 kunci kereta sahaja dan 1 lagi terhilang, itu saja sudah cukup menunjukan kecuaian di pihak kita sebagai pemilik kenderaan. Nasib baik la saya memang menyimpan 2 kunci kereta tersebut lagi.

Pihak Adjuster turut meminta saya membawa segala rekod servis kenderaan saya bagi mengelakan percubaan untuk menipu. Menurut mereka ada kes di mana Pemilik kenderaan sengaja “menghilangkan” kenderaan mereka kerana tidak tahan dengan kondisi kereta yang selalu rosak.

Sekali lagi, saya bernasib baik kerana segala rekod servis saya di simpan oleh pihak Honda Malaysia. Saya hanya menghubungi cawangan Honda Bangi (Global Amity) bagi mendapatkan segala butiran servis saya. Honda Bangi memberikan sepenuh kerjasama pada saya meskipun kadang kala saya servis di tempat selain dari Honda Bangi.

4. Proposal Dari Pihak Insurans

Selepas urusan Adjuster selesai, pegawai insurans meminta tempoh labih kurang 2-3 minggu untuk mereka selesaikan laporan dan untuk mereka kemukakan Proposal. Saya bernasib baik sekali lagi apabila pegawai tersebut menjelaskan pada saya bahawa sekiranya saya tidak berpuas hati dengan proposal yang dicadangkan saya boleh membuat rayuan.

Selepas laporan mereka selesai, mereka kemukakan proposal penyelesaian iaitu sebanyak RM 87,000. Baki hutang saya dengan pihak bank pula ialah sebanyak RM 100,000. Oleh itu saya perlu menambah sebanyak RM 13,000 lagi bagi menyelesaikan urusan ini.

5. Buat Rayuan Dengan Pihak Insurans

Saya buat rayuan bagi mendapatkan jumlah yang sedikit tinggi. Untuk makluman, kereta saya di insuranskan pada harga RM 98,000 namun pihak insurans memberikan pada harga RM 87,000 berdasarkan kepada harga pasaran semasa.

Semasa ini baru lah saya menyesal tidak buat insurans berdasarkan agreed price.

Untuk pengetahuan anda semua, setiap kali membuat pembaharuan insurans kita ada 2 pilihan sama ada memilih agreed price atau based on market value. Jika kita memilih agreed price, kata lah harga dipersetujui ialah RM 100,000 maka pihak Insurans wajib membayar RM 100,000 kepada pihak Bank.

Jika ada lebihan, kita turut boleh meminta lebihan tersebut. Namun agreed price ni mahal berbanding market value. Seingat saya harga pembaharuan insurans untuk agreed price bagi kereta saya ialah lebih RM 4000.

Berbanding dengan market value, harga pembaharuan hanyalah sekitar RM 2000 sahaja. Cuma malangnya ianya akan diberikan berdasarkan market value. Harus di ingat market value kereta ini sememangnya akan turun setiap masa.

Namun syukur sekali lagi pihak insurans bersetuju dengan rayuan saya dan membuat proposal sebanyak RM 93,000.

6. Buat Rayuan Dengan Pihak Bank

Baki hutang saya ialah RM 100,000 sementara insurans pula akan membayar tuntutan pada saya sebanyak RM 93,000. Oleh itu ianya masih berbaki RM 7,000 lagi yang perlu dibayar.

Saya cuba membuat rayuan pada pihak Bank pula agar mereka dapat mempertimbangkan kes saya ini dan saya membuat bargain dengan mereka iaitu untuk membuat penyelesaian penuh.

Bank setuju dengan  menawarkan saya untuk hanya membayar RM 3500 sahaja sebagai full and final payment.

Kesimpulan :

1. Pilih lah insurans agreed price. Ianya mahal tetapi berbaloi. Ada beberapa syarikat yang menawarkan cash back jika tiada tuntutan.

2. Sentiasa ada jalan bila kita ditimpa musibah. Yang penting kena usaha. Saya sendiri tidak sangka pihak bank, insurans dan juga pihak Honda memberikan kerjasama yang sangat baik.

Semoga kita semua dilindungi daripada sebarang musibah dan dipermudahkan segala urusan. Jemput juga baca 4 Tips Elak Kereta Kena Curi Menjelang Musim Perayaan.

Ditulis oleh Zairul Izzain, beliau pernah berkhidmat sebagai peguam di sektor kerajaan dan swasta. Kini melepaskan dunia kepeguaman dan melibatkan diri secara sepenuh masa sebagai seorang ejen takaful.

Beliau berazam untuk mengubah mindset masyarakat bahawa Takafulism bukan sekadar medical card saja malah mencakupi aspek dunia dan akhirat.

Layari www.zairulizzain.com untuk maklumat lanjut.

Komen

komen

Source link