Artikel Terkini

Rahsia Kecerdasan Emosi Warren Buffett Kini Terbongkar (Prinsip 25/5)


Selain menjadi salah satu pelabur paling kaya dan berjaya di dunia, Warren Buffett juga telah menunjukkan kecerdasan emosi (Emotional Intelligence) yang luar biasa. Terlalu banyak kecemerlangan prestasi yang beliau telah pamerkan.

Namun tahukah anda ada satu prinsip yang beliau rahsiakan daripada pengetahuan umum? Prinsip yang dimaksudkan aalah Prinsip 25/5 dan bagaimana ia mampu memberi manfaat kepada anda?

Dalam catatan, Mike Flint adalah individu yang bertanggungjawab memecahkan rahsia ini kepada pengetahuan umum, bukannya pemilik kepada idea sebenar iaitu Warren Buffett. Mike Flint yang bekerja sebagai juruterbang pesawat peribadi Buffett selama sedekad, beliau pernah mengutarakan persoalan kepada majikannya iaitu, Warren Buffett bagaimana untuk mencapai matlamat (goal) dalam hidup.

Warren Buffett dengan bersahaja, menyuruh Mike Flint untuk
menyenaraikan:

  • 25 matlamat atau impian atau keutamaan dan sebagainya yang menjadi cita-cita dalam hidup Mike Flint
  • Kemudiannya daripada 25 senarai tersebut lakukan saringan sebanyak 5 yang paling penting dan menjadikannya sebagai keutamaan

Sebelum kita pergi lebih jauh, cuba kita fikir sejenak kenapa Warren Buffett menyuruh Mike Flint melakukan senarai seperti itu? Adakah Warren Buffett inginkan beliau lebih memahami matlamat hidupnya? Adakah Warren Buffett ingin Mike Flint mencapai matlamat hidupnya?

Walau apa jua jawapan anda semuanya adalah betul, namun alasan utama Warren Buffett menyuruh Mike Flint melakukan seperti itu adalah sedikit unik. Apa yang sebenarnya Warren Buffett ingin Mike Flint lakukan adalah ialah:

  • Supaya dapat memberikan fokus yang tinggi terhadap 5 matlamat utama.
  • Mengabaikan sementara waktu atau sekaligus matlamat 6 hingga 25 yang kurang menjadi keutamaan

Menurut kajian yang lebih mendalam dilakukan oleh Towson (salah satu Journalist dan Blogger ternama), prinsip yang Warren Buffett berikan adalah sangat menitik beratkan kepada ‘fokus’. Kita tidak akan mampu mencapai kesemua 25 matlamat dalam hidup kita, jika kita berfikir bagi jangka masa yang panjang.

Walaupun kita hanya mampu mencapai 5 matlamat dalam hidup kita, tetapi sekurang-kurangnya kita mempunyai fokus yang tinggi untuk menumpukan sepenuh tenaga atau usaha terhadap matlamat tersebut. Matlamat 6 hingga 25 tersebut hanya berpotensi menjadi gangguan emosi atau halangan psikologi kepada anda.

Tahukah anda, Mike Flint yang merupakan individu pertama yang menerima nasihat daripada Warren Buffett, kini telah mempunyai syarikat penerbangan peribadi beliau sendiri?

Menarik bukan?

Komen

komen

Source link