Artikel Terkini

Ray Dalio: Ekonomi Dunia Sedang Mengalami “The Great Sag”


Ray Dalio merupakan seorang pelabur terkemuka di Amerika Syarikat. Beliau telah menubuhkan hedge fund sendiri yang dinamakan Bridgewater Associates pada tahun 1975. Kini, Bridgewater Associates merupakan hedge fund terbesar di dunia, dengan dana sebanyak USD160 bilion. Kejayaan tersebut juga telah menjadikan Ray Dalio orang ke-58 paling kaya di dunia.

Baru-baru ini, Ray Dalio telah membuat satu kenyataan yang membimbangkan:

“This cycle is fading, we are now in the world in what I would call a ‘great sag’”.

Apakah yang beliau maksudkan itu? Jom kita sama-sama fahamkan.

Makna ‘The Great Sag’

‘Sag’ itu bermakna kendur. Apa yang dimaksudkan oleh Ray Dalio dengan ekonomi mengalami ‘The Great Sag’ ialah, apabila ekonomi tersebut tidak mengalami kemelesetan, namun dibelenggu kelembapan yang berpanjangan.

‘The Great Sag’ merupakan situasi ekonomi yang mirip dengan ekonomi tahun 1930-an. Pada waktu itu, Amerika Syarikat mengalami kemelesetan ekonomi selama 10 tahun sehingga ianya digelar ‘The Great Depression’. Ia merupakan krisis yang paling teruk pernah dialami oleh AS, yang dimulakan dengan kejatuhan pasaran saham sebanyak 11% pada hari Khamis 24 Oktober 1929 (Black Thursday).

Pada hari-hari yang menyusul, pasaran saham terus jatuh merudum sehingga nilainya menurun sebanyak 90% dan tidak pulih sehingga 25 tahun lamanya. Di antara tahun 1929 dan 1933, GDP pula susut daripada USD105 bilion ke USD57 bilion, iaitu penyusutan hampir 50%!

Kebangkitan Kuasa Besar, Polarisasi Politik, Dan Jurang Kekayaan

Seperti 1930-an juga, Amerika Syarikat kini sedang berhadapan dengan sebuah lagi kuasa besar dunia yang memberikan saingan sengit iaitu China. Kebangkitan ekonomi dan teknologi China sejak tahun 1979 sehingga kini, telah mencabar status quo AS sebagai kuasa terbesar dunia.

Situasi politik global kini juga membimbangkan kerana polarisasi ideologi politik kiri dan kanan yang bersifat populis, mencetuskan pertembungan yang hebat di antara penyokong-penyokong ideologi kapitalis dan sosialis. Di antara punca pertembungan ini, menurut Ray, ialah jurang kekayaan yang semakin membesar.

Hakikatnya di Amerika Syarikat, 0.1% yang teratas (top one-tenth of the top 1%) mempunyai nilai kekayaan yang sama dengan golongan 90% yang terbawah.

Bank Pusat Tidak Mampu Berdiri Sendiri

Bank pusat tidak mempunyai banyak ruang untuk merangsang semula pertumbuhan ekonomi, disebabkan oleh mekanisme yang terhad dan kadar faedah sedia ada yang sudah terlalu rendah. Contoh bank pusat yang menghadapi masalah ini ialah bank pusat Eropah (ECB), bank pusat Jepun (BOJ) dan bank pusat AS (The Fed).

Oleh itu, bank pusat di seluruh dunia perlu bekerjasama dengan kerajaan dalam melaksanakan dasar fiskal yang boleh dilakukan secara serentak, dengan pelarasan dasar monetari untuk meningkatkan keberkesanan.

Ujar Ray
lagi, terdapat empat jenis peperangan: perang perdagangan, perang teknologi,
perang matawang, dan perang geopolitik. Malangnya, kesemuanya sedang berlaku
pada masa yang sama, oleh itu konflik yang kita sedang hadapi menjadi lebih
banyak dari sebelumnya.

Bezanya
kali ini, ekonomi sedunia tidak akan jatuh ke dalam krisis yang teruk seperti
1930-an tetapi berkemungkinan akan mengambil masa yang lama untuk pulih.

Mengenali ‘The Great Sag’

Ciri-ciri
‘The Great Sag’:

 • Kelembapan ekonomi yang berpanjangan, tetapi tidak meleset
 • Perdagangan dunia menjadi lembap
 • Kadar faedah yang rendah
 • Dasar kewangan bank pusat yang kurang efektif
 • Syarikat-syarikat tidak membuat pinjaman baru
 • Kebanyakan orang lebih gemar menyimpan daripada berbelanja
 • Kadar inflasi yang rendah
 • Hasil jualan dan keuntungan syarikat yang agak mendatar dari tahun ke tahun
 • Produktiviti tidak meningkat
 • Risk appetite pelabur yang rendah
 • Jurang kekayaan semakin besar
 • Ideologi politik yang bersifat ekstrem dan populis mendapat sambutan

Akhir Kata

Sejauh manakah kebenaran kata-kata Ray Dalio? Hanya masa yang akan menentukan. Kita masih belum dapat mengetahui hasil usaha bank pusat seluruh dunia untuk mengatasi kelembapan ekonomi setakat ini.

Sebagai pelabur, kita perlu mempersiapkan diri dan bijak mencari peluang untuk menjana pendapatan tanpa mengira situasi ekonomi.

Semoga
bermanfaat.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian:
Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak
mewakili pandangan rasmi mana-mana organisasi.

Komen

komen

Source link