Artikel Terkini

Richard Montanez: Ikuti Kisah Seorang Tukang Cuci Menjadi Jutawan


Setiap orang mempunyai kisah perjalanan hidup yang tersendiri. Bukan semua orang mempunyai perjalanan hidup yang lancar di peringkat awal. Ada yang bermula dengan penuh kepayahan tetapi akhirnya menjadi insan yang sangat berjaya. Itulah yang berlaku pada seorang individu yang bernama Richard Montanez.

Anda semua mesti tak tahu siapa Richard Montanez kan? Beliau merupakan naib presiden pemasaran dan promosi PepsiCo bagi Amerika Utara. Kalau anda nak tahu, Montanez tak mempunyai kelayakan akademik yang tinggi untuk memegang jawatan tersebut.

Tetapi beliau mempunyai idea membangunkan produk dan sistem yang baru. Inilah yang menjadikan beliau seorang yang istimewa.

Montanez berasal dari sebuah keluarga imigran yang berasal dari Mexico dan menetap disebuah bandar kecil yang terletak di Ontario, California. Dia serta adik beradiknya yang lain seramai 10 orang terpaksa tinggal berhimpit di rumah yang mempunyai satu bilik sebelum mereka sekeluarga berpindah ke rumah tiga bilik yang berukuran 800 kaki persegi.

Di sekolah pula, Montanez tidak mempunyai kawan kerana dia tidak tahu berbahasa Inggeris. Pernah satu ketika dia ingin makan bekal burrito iaitu makanan Mexico sewaktu rehat.

Semua kanak-kanak disitu memandang ke arahnya. Ini kerana sekitar tahun 1960-an, masyarakat Amerika masih belum terbiasa dengan makanan asing.

Kerana malu, Montanez menyimpan kembali bekal tersebut dan pergi bersembunyi di tempat lain. Di rumah, Montanez meminta ibunya untuk membuat bekal sandwich serta kek cawan seperti rakan-rakan sekolahnya yang lain.

Tetapi ibunya memberikan bekal 2 biji burrito serta menyuruhnya untuk mencari kawan baru. Pada minggu itu Montanez yang berusia tujuh tahun telah menjadi peniaga cilik dengan menjual burrito kepada rakan-rakannya dengan harga 25 sen sebiji.

Dari situ Montanez telah mempelajari sesuatu yang penting iaitu, tidak salah kalau kita berbeza dengan orang lain. Ada sebab mengapa kita dilahirkan berbeza. Inilah yang membentuk jati diri Montanez.

Disebabkan beliau mempunyai kesukaran dalam pembelajaran kerana tidak mahir berbahasa Inggeris, Montanez berhenti daripada persekolahannya. Dia mula melakukan pelbagai jenis kerja untuk mendapatkan pendapatan seperti menjadi tukang kebun dan penyembelih ayam sebelum bekerja sebagai seorang tukang cuci di kilang Frito Lay.

Pada suatu hari mesin membuat keropok di situ rosak jadi perencah tidak dapat menyaluti keropok Cheetos. Montanez kemudiannya membawa pulang keropok tersebut untuk melakukan sedikit eksperimen makanan.

Dirumah, beliau menyediakan cili, keju, butter dan juga limau. Resepi ini diinspirasikan daripada peniaga jagung jalanan. Keluarga serta rakan-rakan Montanez menyukai rasa Cheetos yang baharu ini.

Montanez kemudiannya memberanikan diri untuk menghubungi CEO syarikat tersebut, Roger Enrico. Pada waktu itu dia tidak tahu yang dia tidak sepatutnya melakukan perkara tersebut.

Iyalah, dia cuma seorang tukang cuci. Tetapi pembantu kepada Enrico masih menyambungkan talian tersebut kepada Enrico walaupun Montanez mengatakan bahawa dia seorang tukang cuci.

Enrico berminat untuk mendengar idea daripada Montanez dan memberi masa kepadanya selama 2 minggu untuk bersedia dengan pembentangan. Montanez pada waktu itu tidak mempunyai seutas tali leher ketika itu, terus membeli tali leher yang berharga $3 dolar.

Beliau turut ke perpustakaan untuk meminjam buku-buku perkaitan dengan pemasaran sebagai persediaaan untuk pembentangan nanti.

Dipendekkan cerita Enrico menyukai idea serta resepi baru Montanez. Jadi rangkaian produk baru yang diberi nama Flaming mula diperkenalkan, Dari situ hidup Montanez mulai berubah.

Daripada seorang tukang cuci, beliau telah naik sedikit demi sedikit sehingga dilantik menjadi salah seorang naib presiden eksekutif untuk PepsiCo.

Pengalaman yang luar biasa dalam bidang pemasaran juga telah melayakkan beliau untuk berkongsi ilmu dengan menjadi tenaga pengajar di sebuah universiti.

Semua ini tentunya tidak akan berlaku kalau beliau tidak memberanikan diri untuk menghubungi CEO syarikat tersebut bukan?

Kita juga dapat melihat peranan pihak atasan syarikat dalam kes ini. Sekiranya mereka tidak memberi peluang kepada Montanez untuk berkongsi idea, pastinya jenama Flaming Hot tidak akan muncul dan menjadi kegilaan rakyat Amerika.

Jadi, jika anda mempunyai idea yang baik, jangan sia-siakan idea tersebut. Cubalah untuk merealisasikan idea tersebut.

Jangan mudah untuk berputus asa dan yakinlah pada diri sendiri.

Sumber Rujukan:Source link