Artikel Terkini

Robert Wang, Bekas Jurutera Menjadi Jutawan Dengan Periuk Pintar Instant Pot


Pantas dan berkhasiat, ianya sesuai dengan alatan masakan yang dibangunkan oleh Robert Wang. Dengan perkembangan teknologi di sekeliling kita, ianya memudahkan para wanita yang bekerja untuk menyediakan masakan yang berkhasiat kepada ahli keluarga mereka.

Beliau yang mencipta periuk masakan pintar bertekanan tinggi yang boleh digunakan unntuk memasak pelbagai hidangan dengan hanya menggunakan satu periuk. Periuk ini juga digelar sebagai magic pot oleh para peminat mereka kerana berjaya membantu mereka mengatasi masalah kekangan masa untuk memasak makanan yang berkhasiat.

Asal-Usul Robert Wang

Beliau merupakan seorang jurutera yang bekerja untuk sebuah syarikat telekomunikasi di Kanada. Beliau yang berasal dari China dan berhijrah ke Kanada pada tahun 1990-an untuk mencari kehidupan yang lebih baik.

Beliau berjaya menamatkan pengajian di dalam bidang sains komputer dan artificial intelligence di sebuah universiti di United Kingdom.

Robert Wang ketika masih bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi di Kanada

Setelah menamatkan pengajian di peringkat PhD di United Kingdom, Robert merasakan dia tidak sesuai untuk berada di negara tersebut kerana peluang untuk meningkatkan kemahiran tidak begitu cerah. Beliau mengambil keputusan untuk berhijrah ke Kanada kerana negara tersebut menyediakan peluang pekerjaan yang terbaik untuk dirinya.

Setelah tiba di kanada, beliau pun bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi yang bernama Nortel dan kemudianya bekerja untuk sebuah syarikat teknologi pemesejan sebelum dibuang kerja pada tahun 2008 akibat kemelesetan ekonomi dunia.

Setelah dibuang kerja, Robert banyak menghabiskan masa terluang dengan memasak untuk keluarga. Beliau mendapat idea untuk mewujudkan periuk masakan pintar ini selepas merasakan kebanyakan wanita yang bekerja tidak mempunyai masa untuk memasak makanan yang berkhasiat untuk keluarga mereka kerana kesibukan kerja.

Hal ini juga berlaku di dalam hidupnya sendiri ketika beliau masih lagi bekerja. Dia dan isterinya selalu membeli makanan segera untuk anak mereka kerana menghadapi masalah kekangan masa.

Beliau mengambil peluang untuk menghasilkan periuk masakan pintar bagi memudahkan mereka yang bekerja untuk memasak. Robert dan dua orang rakannya bekerjasama untuk menghasilkan periuk pintar bagi memasak makanan yang berkhasiat.

Beliau kemudian tekad untuk melabur sebanyak $300,000 duit simpanannya bagi menjayakan hasratnya itu. Pada permulaan perniagaanya itu, dua orang kenalanya itu tidak nampak dengan jelas idea Robert dan mereka telah menarik diri daripada projek ini.

Setelah mereka menarik diri, tinggal Robert bersendirian untuk menjayakan misinya.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kisah-Bekas-Jurutera-Yang-Dipecat-Menjadi-Jutawan-Dengan-Periuk-Pintar-Instant-Pot1-700x504.jpg

Nasib Robert begitu baik kerana dia tidak lama bersendirian. Dia telah mendapat dua lagi rakan kongsi baru yang tertarik dengan idea yang dikemukannya itu.

Kedua-dua rakan rakan kongsinya itu adalah bekas pekerja Blackberry yang tahu selok-belok dalam teknologi. Robert yang yang terinspirasi dengan perkembangan telefon pintar telah memberinya idea mengenai peralatan yang akan dibinanya itu.

Beliau yang hampir 15 tahun bergelumang dalam bidang telekomunikasi menyedari tentang perkembangan telefon dari semasa ke semasa. Baginya, apa yang membuat sesebuah telefon itu menjadi pintar adalah kerana sensor yang terdapat pada telefon tersebut.

Dia pun mengambil pendekatan menggunakan sensor pada periuk ciptaannya itu untuk menjadikan periuk itu pintar. Robert menamakan periuk memasak yang diciptanya itu sebagai Instant Pot. Beliau kemudiannya mengambil masa 18 bulan bagi menyiapkan Instant Pot dan dibawa ke pasaran.

Beliau mula menjual Instant Potnya itu pada tahun 2010. Pada permulaan perniagaan, mereka hanya menjualnya kepada rakan terdekat mereka untuk mendapatkan maklumbalas bagi membolehkan mereka menambahbaik lagi produk keluaran mereka itu.

Robert yang mengambil pendekatan tidak mempercayai pengiklanan mampu membuat Instant Pot yang dikeluarkan oleh syarikatnya itu berjaya. Beliau yang menggunakan kaedah pemasaran tradisional dengan membiarkan para pengguna sendiri yang mengesyorkan produknya itu kepada orang ramai.

Robert percaya dengan menggunakan kaedah pemasaran mulut ke mulut, produk keluaran syarikatnya lebih berjaya dan diyakini oleh pelanggan mereka berbanding dengan pengikalanan melalui televisyen atau media sosial.

Titik kejayaan periuk pintar yang dikeluarkan oleh Robert adalah pada tahun 2013 yang mana pada ketika itu, generasi kedua periuk mereka telah berada di pasaran. Beliau menggunakan platform Amazon untuk menjual periuk masakan pintarnya itu dan  menyedari periuk pintar itu menjadi perhatian ramai kerana telah menjadi best-seller dalam kategori pressure cook.

Pada ketika itu, terbuktilah bahawa pemasaran dari mulut ke mulut telah berjaya menaikkan jualan periuk pintar keluaran syarikatnya itu.

Robert membaca setiap komen yang ditinggalkan oleh pelanggan setelah mereka membeli produk tersebut di Amazon. Hampir 40,000 komen yang ditinggalkan di bahagian produk Instant Pot dan Robert membaca semuanya.

Dari komen tersebut, dia memperolehi maklumat dan kritikan yang berguna. Beliau mengambil pendekatan memperbaharui teknologi Instant Pot dalam tempoh 12 hingga 18 bulan, sama seperti Syarikat Apple dan Intel yang menaik taraf produk mereka. Robert juga menaiktaraf Instant Pot berdasarkan komen yang diberikan oleh pelanggan mereka.

Buku resepi yang boleh digunakan untuk rujukan para pengguna yang menggunakan produk Instant Pot

Pada tahun 2015, Instant Pot menjadi kegilaan peminat mereka dengan mencapai status blockbuster dalam jualan. Instant Pot telah terjual sebanyak 215,000 unit hanya dalam masa satu jam ketika Amazon membuat Prime Day kepada pelanggan mereka.

Robert yang tidak menyatakan jumlah sebenar pendapatan jualan yang diperolehi oleh Instant Pot, tetapi ermintaan untuk Instant Pot semakin meningkat setiap tahun. Syarikatnya kini telah mempelbagaikan keluaran untuk barangan dapur dan kini mereka telah mencipta sebuah mesin pengisar pintar untuk kegunaan pelanggan mereka.

Beliau menggunakan duit hasil jualan bagi melakukan penyelidikan dan tidak menggunakan duit tersebut untuk mengiklankan produk mereka. Bagi Robert, meningkatkan keupayaan produk adalah keutamaan bagi Instant Pot daripada menghabiskan untuk kos pengiklanan.

Peminat yang menggunakan Instant Pot juga telah membuat media sosial khas bagi produk ini yang mana mereka berkongsi di antara satu sama lain tentang resepi masakan yang boleh digunakan untuk memasak menggunakan Instant Pot.

Dengan keahlian yang mencapai jutaan pengikut di laman sosial, produk ini mendapat tempat yang kukuh di kalangan peminat mereka.

Robert juga pernah berangan untuk meletakan Instant Pot pada setiap rumah sama seperti yang diimpikan oleh Bill Gates ketika memulakan Microsoft. Kini impian Robert tidak mustahil dengan jumlah Instant Pot yang terjual semakin meningkat dari hari ke hari.

Sumber Rujukan:Source link